Vergeleken met zijn buurlanden is Vietnam zeker niet de makkelijkste reislocatie. Het land is arm en als westerling ligt oplichting op de loer. De infrastructuur is beroerd en het weer kan erg extreem zijn.

Maar een rondreis Vietnam is zeker de moeite waard! In deze blog geef ik je wat tips die ik tijdens mijn reis heb geleerd!

1. Kies voor street-food

Sommige mensen zijn bang om street food te proberen. Street food is echter een heel groot onderdeel van de Vietnamese cultuur. Laat je niet afschrikken door dat rommelige plastic bordje waar het op geserveerd wordt, want de smaak is fantastisch. Mijn beste Goi Cuon en Pho waren beide 'van de straat'. Ik kan niet garanderen dat de smaak altijd beter is dan in restaurants, maar je moet het in ieder geval proberen. En bonus: het is super goedkoop! Op straat eten kan al voor één euro. Voor een goede tent: kijk waar de locals hun streetfood halen.

2. Halong Bay is de moeite waard

Het favoriete plekje van menig toerist in Vietnam is Halong Bay. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de hoeveelheid cruiseshepen die hier de zee op varen. Ondanks dit hoge toeristische gehalte en de drukte, is deze plek echt een must see. Het landschap van leistenen cliffs die uit het water verrijzen is magisch. Je kan je trip zo lang maken als je wil: 1, 2 of 3 dagen. Helaas zal je wel voor de duurdere optie moeten kiezen: van veel goedkope cruises hoor ik horror verhalen… Zie de luxe cruise als een klein verwen momentje voor jezelf tussen het wandelen en hiken door. Je hoeft even niet zelf je richting te kiezen, maar laat het letterlijk even varen!

3. Ninh Binh: authentiek juweeltje

Het stond als een van de laatste dingen op mijn lijstje, en ik ben er maar kort geweest. Maar het was de favoriete plek van mijn 2 maanden durende trip. Reuzachtige cliffs tussen de rijstvelden, oeroude pagodas en eindeloze tunnels. Het landschap is fantastisch en de locals zijn heel vriendelijk. Echt een hidden gem in Vietnam.

4. Het verkeer is heel hectisch

Ken je van die video's waarin westerlingen proberen een super drukke straat over te steken, met een oorverdovend lawaai aan toeters? Dat is een representatief beeld van het verkeer in Vietnamese steden. De beste manier om een straat over te steken is om altijd een langzaam tempo aan te houden en gewoon te gaan. Zo is je gedrag voorspelbaar voor de rest van het verkeer.

5. Wifi is top!

Tenslotte, nog een bijkomend voordeel aan Vietnam: de WiFi! Het WiFi netwerk in Vietnam is verbazingwekkend snel en betrouwbaar. Je hebt bijna overal verbinding. Zelfs sommige straten en snoep-automaten hebben WiFi. In koffiezaakjes is de downloadsnelheid soms wel 100Mb per seconde!