Al tijden had ik last van mijn rug. Het begon onderin in mijn rug en werkte zijn weg naar boven toe. Het was een vermoeiende, zeurende pijn, die steeds erger werd. Ik ben al een paar keer langs de huisarts geweest om het te laten checken. Die stuurde mij door naar een fysio. Die heeft mij langere tijd behandeld voor een hernia, wat helemaal niet het geval was! De pijn werd dus ook niet minder. Uiteindelijk kwam ik bij een orthomanueel therapeut en chiropractor terecht. Deze onderzocht niet alleen mijn rug, maar mijn gehele lichaam. Mijn bekken, heupen, nek en enkels werden grondig bekeken. En wat bleek? Ik stond scheef op één voet, waardoor mijn gehele rug zich al jaren moest compenseren en scheef was gaan staan. Het enige wat ik erna hoefde te doen, was inlegzolen dragen!

Inlegzolen.

Inlegzolen zijn zooltjes die je kan toevoegen onder in de schoen, zodat je voet anders gaat staan. Soms hebben mensen door een geboortedefect een verkeerde stand van voeten, maar het kan ook aangeleerd zijn. Door constant fout te staan en te lopen, groeien gewrichten spieren en botten op een bepaalde manier. Als dit niet op tijd wordt gecorrigeerd of zelfs maar op tijd wordt gezien, kan het later klachten geven. Als kind had ik vroeger last van platvoeten. Ik moest op aan raden van de huisarts zooltjes dragen, maar heb dit nooit gedaan. Ik vond ze toentertijd niet cool, dus droeg ze niet. Het waren witte rubberen zooltjes met een soort verdikking aan de zijkant, de binnenkant van de zool. Dit zou helpen tegen het naar binnen lopen van mijn voeten. Had ik dat maar op tijd geweten!

Steun.

Veel schoenen geven vaak niet de juiste steun die jouw voet nodig heeft. Je wil een flexibele maar stevige schoen die niet mee zakt met jouw voet, maar juist jouw voet de ondersteuning biedt die hij nodig heeft. Je hebt vast wel eens meisjes op Uggs zien lopen. Soms als deze schoenen wat langer ingelopen zijn, zie je hoe scheef naar binnen gezakt deze schoenen zijn. Ze hebben geen steun om de voet recht te houden, en maken het alleen maar makkelijker om scheef te staan! Naast dat dit ongelofelijk slecht voor je houding en rug is, is het ook geen gezicht. Een recht postuur straalt zelfvertrouwen uit, je bent veerkrachtig, energiek, en je 'houdt je rug recht' bij wijze van spreken!
Check meteen of jij zooltjes nodig hebt.