Internet is niet meer weg te denken uit ons leven. En dat willen we natuurlijk ook helemaal niet. Oké, je droomt er misschien wel eens van om een maand op een onbewoond eiland te zittten, zonder internet, zonder wifi, zonder computer en zonder mobiel, maar geloof me, daar word je niet (meer) gelukkig van. Je wilt immers de hele dag door kunnen zien wat er gaande is in de wereld. Of dat coronavirus per ongeluk al is aangekomen in Nederland en hoe je je daartegen kunt wapenen, bijvoorbeeld. Maar ook om recepten te vinden voor, ik noem maar wat, knolselderij of een bijzondere vissoort. En dan wil je natuurlijk ook nog weten of je wel de juiste vissoort te pakken hebt, liefst niet eentje die met uitsterven wordt bedreigd. Op internet vind je alles. Al moet je natuurlijk wel selectief blijven. Internet staat immers ook vol met nepnieuws.

Dingen die je niet kunt doen zonder internet

Om te beginnen: online shoppen. We zijn daar de laatste jaren zo aan gewend geraakt, dat we ons bijna niet meer kunnen voorstellen hoe het voor die tijd geweest is. Kun jij je nog herinneren dat je voor alles naar een winkel moest? Dat je regelmatig een dagje de stad in moest en daar, in een te krap pashokje, met slecht licht, je kleding moest passen? Die je daarna ook nog eens helemaal naar huis moest tillen?

Gamen is ook zoiets. Vroeger had je bord- en gezelschapsspellen en moest je maar hopen dat iemand anders uit je gezin ook zin had in een spelletje. Nu speel je op ieder gewenst moment van de dag met gamers van over de hele wereld!

Sociale media is niet meer weg te denken

Sociale media is een belangrijk instrument geworden om contact te houden met de wereld. Niet alleen om te zien hoe beroemdheden hun leven leven, maar ook om contact te houden met oud-klasgenoten en familieleden die je niet (meer) dagelijks ziet.

Natuurlijk zijn er ook minpunten aan internet

Je komt minder buiten, je spreekt minder snel spontaan even af en je loopt niet zomaar meer binnen bij de buren voor een bakkie koffie. Alles lijkt wel geregeld te moeten worden. Afgesproken en in de agenda gezet. De spontaniteit is er wel een beetje af. Ook is het jammer dat je, áls je dan een keer de stad in gaat om te shoppen, je veel lege winkels ziet. Dit komt natuurlijk omdat we alles online kopen. Toch blijven voor mij de voordelen zeker opwegen tegen de nadelen.