Wij als normale Nederlanders worden op vroege leeftijd al aangespoord om de Duitse taal te leren. Meestal begint het al met Engels op de basisschool en vanaf de middelbare school komen daar ook Duits en Frans bij. Ondanks dat is het ontzettend moeilijk om jezelf te ontwikkelen in je eigen moedertaal, Nederlands, en ondertussen drie andere talen te leren. Daarom geven we eigenlijk de prioriteit aan Engels, omdat het over het algemeen de meest gebruikte voertaal is. Voordeel? We kunnen gewoon Engelse series kijken zonder dat het voice overs nodig heeft. Soms komen we wel eens in situaties dat we de andere taal nodig hebben. Daarom vertel ik in deze blog alles over vertalen.
Welke mogelijkheden zijn er?
We kennen natuurlijk allemaal de Van Dale. Vroeger in een boekje, tegenwoordig gewoon online te vinden. Als je dus vertalen Duits intikt, dan zal Van Dale al snel naar boven komen in de zoekresultaten. Dit komt omdat Van Dale een gerenommeerde partij is op het gebied van alles wat met taal te maken heeft. Ben je dus even niet in staat om de Duitse woorden te bedenken? Dan biedt deze online tool een uitkomst. Natuurlijk zijn er online nog een tal van mogelijkheden om je vertalingen in meerdere talen te doen. De meest betrouwbare is zonder meer de Van Dale. Ik denk dat iedere Nederlander het daar wel over eens is.
Taalbarrière
Heb je het ook wel eens gehad? Je staat in het buitenland en wat vreemde mensen stellen in een vreemde taal een vraag aan je. Je stottert wat in je beste Engels, maar veel soeps komt er niet uit. Tegenwoordig kun je gewoon gebruik maken van spraakgestuurde acties op je telefoon. Een vertaling is daardoor makkelijk uit te spreken. Dit maakt de communicatie natuurlijk al een stukje makkelijker. Of we dit snel in het zakelijke leven gaan zien valt te betwisten, want het ziet er natuurlijk wel een beetje gek uit. Ben jij wel eens in het buitenland iemand tegen gekomen die een taal sprak waar je echt nog nooit van had gehoord? Het is soms gek om te realiseren dat er zo ontzettend veel talen zijn. Die van ons lijkt normaal, maar is dat ook voor iemand anders zo?