Het is altijd lekker om het nieuwe jaar fris in te gaan. Met een paar goede voornemens en een schoon huis komen we al een heel eind. Het is heerlijk om het huis één keer per jaar (of vaker als er tijd voor is) een goede schoonmaak- en opruimbeurt te geven. Alle spulletjes die niet gebruikt worden, kunnen dan worden verkocht, gedoneerd of weggegooid. Er zitten veel voordelen aan het huis wat leger maken! Het duurt maar een dag (of iets meer, dat ligt aan de hoeveelheid troepjes) en dan kunnen de voordelen geplukt worden. Hieronder staan deze voordelen allemaal op een rijtje samen met een paar tips, om je over te halen om het nieuwe jaar schoon en leeg te beginnen!

Schoon en overzichtelijk

Als allereerst zorgt een het huis opruimen natuurlijk voor een schoon en overzichtelijk huis. Een schoon huis is op zichzelf weer goed voor de gezondheid, omdat er minder stoffen zijn om in te ademen en het is in het algemeen hygiënischer. Omdat er minder troep in het huis ligt, zijn de belangrijke spullen ook makkelijker te vinden. Hier bovenop komt natuurlijk nog dat opruimen kan zorgen voor het vinden van spullen die verloren leken te zijn! Als er minder spulletjes zijn, toont bijna elke ruimte een stuk groter. Dit geeft gewoon een fijn gevoel. Als laatst brengen troepjes afleiding met zich mee. Dit kan niet altijd een probleem zijn, maar het kan makkelijk vermeden worden.

Opgeruimde plek = opgeruimde geest

Een opgeruimde plek zorgt  voor een opgeruimde geest en meer rust. Het is een vrij bekend gezegde, maar weet je ook hoe het komt? Rommel heeft een negatief effect op humeur en ons gevoel van voldaanheid. Daarom voel je je beter na een flinke schoonmaakbeurt. Een rommelige plek wordt onbewust geassocieerd met stress, waardoor de nachtrust er weer op achteruit gaat. Een leger huis kan dit dus vermijden.

Tips voor opruimen

Een paar simpele regels waar aan gehouden kan worden als weggooien moeilijk is: 1) heeft het voorwerp sentimentele waarde?; 2) wordt het voorwerp vaak gebruikt (zoals een pen)?; 3) wordt het voorwerp als decoratie neergezet (zoals een plantje)? Als het antwoord op al deze vragen ‘nee’ is, is het niet belangrijk in het leven en wordt het gezien als een rommel! Lekker weggooien dus.

Een andere tip is het huren van een puincontainer! Het maakt de grote schoonmaak van het huis lekker makkelijk. (Het is overigens ook erg handig als het hele huis geruimd moet worden.)

De laatste tip is om alles een vaste plek te geven. Zo kunnen er minder dingen kwijtgeraakt worden en hoeven er geen bijkomende duplicaten van iets gekocht te worden.