Ik had verschrikkelijke last van rugpijn een tijdje geleden. Ik probeerde yoga, naar de sportschool en naar de fysiotherapeut gaan, en meer wandelen door de week heen. Niets dat ik probeerde hielp tegen mijn rugpijn en ik voelde weinig verschil door al mijn probeersels. En toen kwam er een collega van het werk met iets dat mijn leven veranderde: een ergonomische bureaustoel.

Wat is een ergonomische bureaustoel?

Een ergonomische bureaustoel is een bureaustoel die aan alle kanten versteld kan worden om de werkhouding zo gezond en optimaal mogelijk te maken. Normale stoelen hebben maar één setting. Een ergonomische bureaustoel kan versteld worden aan de hoogte van de stoel en de hoogte van de armleggers, extra ondersteuning in de onderrug en gewichtsregeling waardoor het kantelen van de rugleuning makkelijker wordt. Soms hebben de stoelen ook een optie om de zitdiepte te verstellen, de breedte van de armleggers te veranderen en synchroontechniek, waarbij de zitting evenredig mee draait met de rugleuning. Bij dit laatste wordt de zithoek dus niet veranderd als er naar achteren gekanteld wordt. Het kan dus helemaal versteld worden aan het lichaam voor optimaal zitcomfort.

Voordelen

De stoel heeft talloze voordelen door de mogelijkheid om het naar elk lichaam te verstellen. Het verbetert bijvoorbeeld de zithouding, waardoor er minder rug- en nekklachten zullen ontstaan. Te lang met een verkeerd postuur zitten kan er belemmerend zijn op de verkeerde spieren. Normale stoelen zijn hier vaak niet op afgesteld, maar een ergonomische bureaustoel kan dit natuurlijk wel.

Een te hoge bureaustoel benauwt de benen, waardoor het kan voorkomen dat de doorbloeding ernaartoe verslechtert wordt. Als dit versteld kan worden zal het dus minder gebeuren. Het verhogen of verlagen van de zitplek kan ook positieve gevolgen hebben op de schouders. Een te hoog bureau zorgt voor meer spanning rondom de schouders. Hierdoor komt er weer spierpijn, wat natuurlijk niet fijn is.

Als laatst zorgt de comfortabele en goede zithouding voor meer focus en productiviteit. Zo wordt er meer gedaan en gaan de stresslevels naar beneden. Dat is altijd een positief puntje.

Een  nadeel van een ergonomische bureaustoel is wel dat deze erg duur zijn. Het kan worden gezien als investering, maar dan is het nog steeds meer dan wat veel mensen over zullen hebben voor een bureaustoel. De bureaustoelen zijn ook niet altijd even mooi, maar dat is een persoonlijke smaak.

Voor mij heeft de stoel wonderen gedaan. Ik wandel nog steeds dagelijks, maar alle andere activiteiten heb ik gelukkig kunnen laten vallen, omdat de stoel mijn rugpijn zó veel heeft verlicht. Dus als jij ook last hebt van rugpijn, kan ik een ergonomische bureaustoel zeker aanraden.