Een vriend van me is zijn tuin aan het verbouwen, en vroeg me laatst het volgende:

“Maat, leg ik nou echt gras, of kunstgras?”

Ik, die kunstgras altijd een beetje dubieus heeft gevonden sinds ik er m’n knie aan open haalde toen ik elf was, zei uiteraard dat hij echt gras moest leggen. Maar, na er nog even over na te hebben gedacht, kom ik er misschien toch op terug. Want wat weer ik eigenlijk van kunstgras? Waarom wordt het gemaakt? Hoe wordt het gemaakt? Is het super naar, of toch eigenlijk wel chill? En hoe moet je kunstgras kopen?

Kunstgras wordt op industriële schaal gemaakt en gebruikt voor allerlei doeleinden, van mooie achtertuinen tot enorme sportvelden. Het wordt in principe allemaal hetzelfde gemaakt en aangelegd, maar dan uiteraard op andere schaal. Kunstgras wordt gemaakt op een soort doek, hier worden de grassprietjes in geweven, bijna als kleding. Nadat alle grasvezels in het doek zijn genaaid (met een soort enorme naaimachine), zijn ze nog vrij fragiel, dus worden ze nog een keer gecoat met een lijmachtige substantie. Ook worden de kunstgrasmatten opgerold als normale grasmatten, zodat je ze direct perfect uit kan rollen op de plek waar je ze hebben wilt.

Pros en cons

Het eerste en grootste voordeel van kunstgras is natuurlijk dat het veel makkelijker is om het mooi en regelmatig te houden. Kunstgras heeft niet opeens een donkere vlek als je je trampoline te lang op een plek laat staan, of een ophoping van aarde waar een mol zijn nieuwe penthouse heeft gebouwd. 9 van de 10 keer blijft kunstgras gewoon op z’n plek liggen, wat het weer ook doet. Wat dan weer jammer is aan kunstgras is dat het bijna volledig onbruikbaar wordt als het sneeuwt (dus mocht je het op een sportveld aanleggen, weet dat dat een risico is). Ook veroorzaakt kunstgras heel snel brandwonden als je er met blote lichaamsdelen op valt of overheen schuift, door een speciaal soort wrijving veroorzaakt door het materiaal. Ik kan daarover getuigen, en mijn linkerknie ook.

Er zitten dus voordelen en nadelen aan kunstgras, net zoals bij echt gras. Waar je in ieder geval wel op kan rekenen is dat kunstgrasmatten met veel zorg en aandacht worden geproduceerd, en dat er dus in ieder geval zorg en aandacht in je tuin zit. Dus, het antwoord op de vraag: “Maat, leg ik nou echt gras, of kunstgras?” is:

“Het kan allebei, maar denk er goed over na!”