Ik heb een oma fiets. Al mijn hele leven lang, nou ja, zo lang als ik kan fietsen zonder zijwieltjes of tranen achteraf (fietsen kan een enge bezigheid zijn, zeker als je in een sloot valt omdat je zijwieltje hapert. True story.) Ik heb oma fietsen altijd mooi gevonden, maar ik heb me eigenlijk nooit afgevraagd waar hij vandaan komt, zowel qua ontwerp als qua naam. Dus, ik duik even de geschiedenis in van mijn favoriete type fiets, als de echte Nederlander die ik ben. Duik je mee, op zoek naar de oma fiets?

Multicultureel

De eerste schokkende ontdekking die ik deed was dat het ontwerp van de oma fiets deels buiten Nederland is gemaakt. Het tast de waarde van de fiets niet aan, maar toch. Heftig. Maar goed, de oma fiets kwam in de 19de eeuw tot stand en werd eigenlijk meteen populair door de makkelijke instap (de lange stang zorgt daarvoor). Dit frame, met de rechte onderbuis en de zacht gebogen bovenbuis, wordt ook wel een damesbocht genoemd.

Onveranderlijk

Het ontwerp van de oma fiets is vanaf de 19de eeuw eigenlijk niet meer veranderd, zowel qua uiterlijk als qua techniek. Het frame en de manier waarop het is gebouwd is nog steeds ontzettend betrouwbaar, en de fiets nog altijd razend populair. Ook heeft de oma fiets nooit een versnellingsmechanisme gehad, en ook nooit een handrem. De jassenbeschermers waren ook altijd al ondoorzichtig, dus zelfs qua uiterlijk is het oude fietsje nog hetzelfde. De naam ‘oma fiets’ kwam trouwens pas in de late 20ste eeuw tot stand, omdat de fiets toen dus een ‘ouderwets’ uiterlijk had gekregen, door haar onveranderlijke frame.

Van jong tot oud

Nog steeds is de oma fiets razend populair, bij zowel oudere mensen als jongeren. De jongeren van deze tijd vinden de fiets fijn door haar retro, vintage uiterlijk, en iedereen vindt de fiets fijn omdat hij gewoon heel lekker fietst. Je hebt een terugtraprem, geen versnellingsmechaniek om je hoofd over te breken, de oma fiets is gewoon een simpele, betrouwbare fiets die eigenlijk bij iedereen past. Er is wel een kleine uiterlijke verandering aan het ontstaan; de oma fiets wordt nu ook gemaakt in felle kleuren. Hef-tig.

Ik ben dus blij dat mijn geliefde fietsje ook geliefd wordt door zoveel andere mensen. Ondanks dat hij niet 100% Nederlands is, ben ik er toch gek op. Ik was toch al nooit zo’n nationalist, maar ik ben wel een echte fietser. Een oma fietser.