DNA-tests klinken voor veel mensen als een ver van mijn bed show. Iets wat voorkomt in science fiction verhalen of misschien in het programma Spoorloos. Maar een dna-test is tegenwoordig net zo makkelijk verkrijgbaar als boodschappen die je online bestelt: vandaag besteld, morgen in huis.

Want hoe goed ken je nou eigenlijk je eigen familie boom? Afhankelijk van de familie, kunnen de wortels in rare wegen kronkelen. En daar kan een thuis-dna test van pas komen. Volgens vele leveranciers komt er bijna uit iedere test een onverwacht resultaat. Soms verandert het hun kijk op zichzelf, of gooit het je hele leven ineens op zijn kop. Want wat als je familie eigenlijk ineens geen familie blijkt te zijn? De volgende verhalen gaan wel heel ver voorbij het verwachte…

Het verhaal van Karen

Karen vond haar familie dankzij een thuis-dna test. Ze was geboren in Chicago, maar als baby aan haar lot voor de kerkdeuren overgelaten. Ze had nooit meer verwacht haar familie te vinden. Maar door de DNA test kwam ze erachter twee halfbroers te hebben, die als twee druppels water op haar lijken! Daarnaast vond ze ook wat verdere verwanten (neven). Ze was lang niet zo alleen als ze dacht! Ze besloten af te spreken en de familie is nooit meer uit elkaar gescheiden.

Het verhaal van James

James ontdekte wel een hele bijzondere verre verwant van zijn familie: een van de voorvaders van Amerika, president Abraham Lincoln! Om het feit te dubbel checken heeft hij wel vier verschillende instanties een DNA test afgelegd, maar iedere test leverde hetzelfde resultaat.

Het verhaal van Clair

Clair ontdekte dat haar broer niet een directe verwant was. Het was een half-broer. Haar DNA matchde totaal niet met DNA van haar vaders familiezijde. Haar biologische vader was dus inderdaad niet de man die haar had opgevoed. Uiteindelijk heeft ze dankzij de DNA test wel hem gevonden: een man met wie haar moeder vijftig jaar geleden op een blauwe maandag had gedate. Dit nieuws viel haar allemaal wel hard. Maar het mooie was: ze kreeg er twee half-zusters voor terug.

Het verhaal van Rafi

Niet iedereen staat open voor dergelijk nieuws, blijkt uit het verhaal van Rafi. Van zijn vader was altijd de roddel dat hij meerdere vrouwen in andere landen had gehad. Dankzij een DNA-test vond hij wel twee half-broers in het buitenland. Toen hij contact zocht met zijn half-broers, negeerden ze hem en blokkeerde hem op Facebook. Het idee dat hun moeder kinderen had van een andere vader konden ze simpelweg niet verteren…