Craft beer is bier dat wordt gebrouwen door kleine(re), ambachtelijke brouwerijen. Dit bier heeft een diepere, vollere smaak dan het commerciële pils dat de grote, bekende namen brouwen. Craft beer brouwerijen zijn vaak opgezet vanuit een bepaalde doelstelling. Die doelstelling is over het algemeen: heerlijk bier brouwen met eigen receptuur en bijzondere ingrediënten. Craft beer is steeds meer in opkomst. Mensen hebben wat te besteden en geven dat graag uit aan lekker eten en goed drinken. Speciale bieren vallen daar ook onder. Ook het combineren van de meest heerlijke gerechten met (craft) beer in plaats van wijn is steeds meer in opkomst. Er bestaan zelfs biersommeliers!

Wat doet een biersommelier?

De term sommelier kennen we natuurlijk van wijn. Een sommelier is, over het algemeen, werkzaam in een restaurant in het hogere segment. Deze sommelier weet van alle wijnen en gerechten precies welke combinaties het best zijn. Een ander woord voor sommelier is wijnkelner of wijnober. Iemand die zich gespecialiseerd heeft in de combinaties van wijn en voedsel. Maar er zijn dus tegenwoordig ook biersommeliers. Zij weten dan weer precies welk gerecht en welk bier het best bij elkaar passen. En nee, dan heb ik het niet over een portie nasi met een koud pilsje ernaast, maar over de ultieme combinatie van gerecht en biersoort.

Bier is tegenwoordig ook chique

Bier werd lange tijd gezien als een beetje ordinair. En dat kan het soms nog wel zijn. Maar doordat er tegenwoordig zoveel aandacht wordt besteed aan het proces van brouwen, bottelen en presenteren, is bier wel een drank op stand geworden. Een biertje bestellen is ook minder makkelijk dan vroeger. Er zijn nu zoveel goede opties, daar kun je je beter in laten adviseren. Een Uiltje bijvoorbeeld, is een oerHollands bier dat met Nederlandse grondstoffen in Nederland wordt gebrouwen. En dan ook nog door mensen die een echte passie hebben voor goed bier.

Haarlem als bakermat voor Craft Beer!

Haarlem, de hoofdstad van Noord Holland, is een leuke stad. Er gebeurt daar van alles, waaronder dus het brouwen van ambachtelijk bier. Het is natuurlijk leuk om daar eens te gaan kijken, maar voorlopig zit dat er, danzij corona, even niet in. Gelukkig kun je het bier wel online bestellen en bij je thuis of bij een vriend laten bezorgen. Kies verschillende smaken als proefpakket en neem de tijd om het bier te vinden dat jij het aller lekkerst vindt. Als we dan straks weer op een terras mogen zitten, dan weet jij welk bier je geen bestellen!