Ondernemers die op zoek zijn naar passende zakelijke energie hebben een enorm pakket om uit te kiezen. MKB’ers kunnen bijvoorbeeld zelf kiezen voor een zakelijke energieleverancier of voor het meedoen met een zogeheten MKB energiecollectief. De kans is groot dat je tijdens je zoektocht al eens een aanbod voor zo’n collectief bent tegengekomen. Vaak probeert men je te lokken met aantrekkelijke praatjes over hoge kortingen en diverse aanbiedingen. Als het puntje echter bij paaltje komt, zijn er voornamelijk nadelen te vinden aan het MKB energiecollectief. Sta je dus op het punt om deel te nemen aan een MKB energiecollectief? Lees dan eerst dit artikel en maak daarna je keuze. Hieronder beschrijven we namelijk de drie nadelen van een energiecollectief voor MKB’ers.

Geld betalen om mee te doen

Een van de redenen om alvast te beginnen met twijfelen is het feit dat je geld moet betalen om mee te doen aan zo’n energiecollectief. Het collectief adverteert met hoge kortingen, maar wil je meedingen? Dan moet je eerst entreegeld betalen. Dat voelt natuurlijk een beetje vreemd: waarom zou je eerst geld betalen om daarna pas te kunnen profiteren van goedkopere energie? In verhouding ben je op die manier alsnog niet zo goedkoop mogelijk uit. Wanneer je dit dus ergens ziet staan, moeten je alarmbellen al beginnen te rinkelen. Je bespaart veel meer geld op zakelijke energie wanneer je zelf op zoektocht gaat. Met een gratis zakelijke energievergelijker via bijvoorbeeld Minder.nl vind je binnen no time de beste deal, zonder dat je daar extra geld voor kwijt bent. Dat is toch veel aantrekkelijker?

Geen energiepakket op maat

Mocht je het toch geen probleem vinden om geld te moeten betalen voor iets waar je later misschien pas van kunt profiteren dan willen we je graag meer vertellen over het volgende nadeel: doe je mee met een energiecollectief dan ontvang je nooit precies de energie die je nodig hebt. Omdat er sprake is van een groep ondernemers wordt er op basis van die groep een zakelijk energiepakket samengesteld. Daarbij wordt er gekeken naar een gemiddelde in combinatie met kosten die zo laag mogelijk moeten worden gehouden. Het kan dus maar zo zijn dat je alsnog te veel betaalt voor wat je uiteindelijk verbruikt. Om zoveel mogelijk geld op je energie te besparen, kun je in dat geval wederom het beste zelf mkb energie vergelijken. Op die manier vind je het best passende energiepakket voor een goede prijs.

Niet iedere leverancier doet mee

Wat tot slot goed is om te weten, is het feit dat niet ieder zakelijk energiebedrijf meedoet met dit soort collectieven. Omdat een collectief altijd ‘geveild’ wordt tussen meerdere aanbieders kan dit nadelig zijn wanneer er niet veel energieleveranciers meedoen. Op die manier weet je namelijk niet 100% zeker of je wel de beste prijs hebt. Voor hetzelfde geld is er een energiebedrijf dat niet meedoet, maar wel een veel beter aanbod kan geven voor jouw energiepakket. Dat is – wederom – toch hartstikke zonde van je geld? Moraal van het verhaal: voor MKB’ers is het altijd verstandiger om zelf op zoek te gaan met behulp van een zakelijke energievergelijker. Het kost niet veel tijd en het bespaart je uiteindelijk wel veel geld.