Als er een woning ontruimd moet worden, dan is dat meestal omdat er iets vervelends is gebeurt. Bijvoorbeeld omdat je noodgedwongen je appartement moet verlaten, of omdat er een dierbare is overleden wiens woning opgeleverd en ontruimd dient te worden. Maar de reden voor een woning ontruiming is niet altijd vervelend. Zo kan het ook zijn dat je gaat emigreren naar een ander land, een spannende gebeurtenis. Ook dan wil je je woning zo snel en efficiënt mogelijk ontruimd hebben, zodat je met frisse moed aan een nieuw hoofdstuk kunt beginnen. Waar in Nederland je ook woont, of je nu een woningontruiming Rotterdam gepland hebt staan of elders, met deze tips kun je deze grote, maar niet onmogelijke klus geklaard krijgen. Lees dus vooral verder.

Maak van tevoren een duidelijke planning

Een woning ontruimen is in de meeste gevallen een flinke klus, en niet een waar je zo even binnen een paar uur mee klaar bent. Sterker nog, afhankelijk van de grootte van de woning en hoeveel spullen er staan, kan het zelfs een paar dagen in beslag nemen. Je wilt dus zo efficiënt mogelijk te werk gaan, zonder dat je te gehaast werkt en het overzicht dreigt te verliezen. Maak van tevoren een duidelijke planning en maak een verdeling voor spullen die je wilt houden, verkopen, naar het grofvuil wilt brengen, of aan de kringloop wilt schenken. Door dit van tevoren duidelijk te maken zal het je een hoop tijd en gedoe schelen.

Werk niet te gehaast

Voor het ontruimen van een woning kun je maar beter de tijd nemen. Niet alleen omdat je dan efficiënter werkt, maar ook omdat het een emotioneel zware klus kan zijn, afhankelijk van de situatie. Als je bijvoorbeeld de woning van je overleden vader aan het ontruimen bent, kan het zijn dat je een hoop spullen tegen komt die je aan hem doen denken, of aan jullie leven samen. Dit is niet iets waar je gehaast doorheen wilt gaan. Neem de tijd, het is een proces en onderdeel van de verwerking van alle emoties die erbij komen kijken.

De woning laten ontruimen door anderen

Soms kan de klus zo groot aanvoelen, dat je het niet ziet zitten om de woning ontruiming zelf te doen. In dat geval kun je twee dingen doen: je kunt de hulp inschakelen van familie en vrienden. Samen met de mensen uit je directe omgeving kan de klus echter minder groot en daardoor meer haalbaar aanvoelen. Mocht je het lastig vinden om om hulp te vragen, dan kun je ook je woning laten ontruimen door een extern bedrijf. Er zijn genoeg bedrijven die gespecialiseerd zijn in woningen ontruimen, en het kan heel wat moeite en frustratie schelen als je kiest om de ontruiming uit te besteden.