Het is erg lastig om zakelijk goed met je geld om te gaan, want waar doe je goed aan? Moet je gaan lenen, ga je beleggen of zakelijk investeren? Het zijn moeilijke keuzes om te maken, zeker wanneer je er geen of weinig verstand van hebt. In dit artikel proberen we je daarom iets wijzer te maken. We geven je wat informatie over microkrediet en microfinanciering. Veel leesplezier!

 

Wat is microkrediet?

Microkrediet is een onderdeel van microfinanciering, dat staat voor een combinatie van financiering en begeleiding. Het zijn kleine leningen die je als kleine of startende onderneming in een ontwikkelingsland kunt ontvangen. Het is een oplossing voor veel bedrijven, omdat veel bekende en gevestigde banken het vaak een te groot risico vinden om een lening te verstrekken. Kleine of startende ondernemingen kunnen namelijk vaak geen vast maandinkomen doorgeven. Het doel van microkrediet voor je bedrijf is om ondernemers de mogelijkheid te geven om bijvoorbeeld te investeren in producten die nodig zijn voor het bedrijf. Je kunt hierbij denken aan een computer, een winkelpand of een naaimachine.

 

Microfinanciering in Nederland

Sinds 2006 kun je ook in Nederland microfinanciering voor je bedrijf aanvragen. Het is gebaseerd op dezelfde ideeën als in de ontwikkelingslanden, maar wel aangepast aan het westen. Microkrediet is bedoeld voor startende en bestaande ondernemers die geen financiering kunnen krijgen van banken. Er is veel behoefte aan microfinanciering in Nederland. Het doel van deze financiering is in eerste instantie niet om winst te maken, maar om de kosten te dekken en geen verlies te maken. Je kunt tot ongeveer €50.000 lenen.

 

Microfinanciering aanvragen voor jouw bedrijf

Er zijn verschillende bedrijven die microkredieten verstrekken aan ondernemers. Een voorbeeld hiervan is BridgeFund. Je kunt hier terecht als ZPP-er of als MKB-ondernemer. De looptijd van zo’n microfinanciering is grofweg één tot tien jaar. Je kunt dus voor een groot deel zelf bepalen hoe lang je er gebruik van wil maken. Belangrijk om te weten is dat je maandelijks aflossingen en rente betaalt.

 

Het nadeel van microkrediet

Een microkrediet heeft veel voordelen, maar natuurlijk ook een aantal (kleine) nadelen. Zo kan het rentepercentage bijvoorbeeld relatief hoog uitvallen, omdat het kredietrisico soms hoog is. Het rentepercentage hangt af van het bedrag dat je geleend hebt en de looptijd waarin je het weer terug wil betalen. Ook ben je in zekere mate afhankelijk van het bedrijf waar je een microkrediet van krijgt.

Hopelijk heb je door dit artikel te lezen meer informatie gekregen over microkrediet en microfinanciering. Veel succes bij het aanvragen van een microkrediet, wanneer je daartoe beslist!