Ben jij overtuigd van de voordelen van het leasen van een auto? Dan ben je er nog niet, want hoe bepaal je nu welke vorm van leasen het beste bij jou past? Er zijn veel verschillende leasevormen. De eerste keuze die je hierin moet maken is tussen zakelijk en private lease. In dit blog leggen we je uit welke vormen er zijn en wat deze inhouden.

 

Zakelijk of private leasen?

Deze keuze is waarschijnlijk de makkelijkste die je moet maken. Het enige wat je hoeft te doen is nadenken waar je het voertuig voor gaat gebruiken. Heb je een eigen bedrijf of maak je voor je werk veel kilometers? Kies dan voor zakelijk leasen. Heb je dat allebei niet? Dan is het slimmer om voor private lease te kiezen.

 

Financial lease

Wanneer je voor financial lease kiest, koop je een auto eigenlijk op afbetaling. De lease auto wordt uiteindelijk van jou. Het is een vorm van zakelijk leasen die erg fijn kan zijn voor ondernemers, omdat de kosten niet direct van je liquiditeit af gaan. Een voordeel van deze vorm van zakelijk leasen is dat je zelf kunt bepalen hoeveel je per maand betaald. Wanneer jouw contract ten einde komt betaal je het resterende bedrag en dan in de auto van jou.

 

Operational lease

Wanneer je voor deze leasevorm kiest, hoef je zelf bijna nergens meer over na te denken. Alles wordt door de leasemaatschappij waar je een contract bij hebt afgesloten geregeld. Als je dus pech of schade hebt, dan hoef je zelf de reparaties niet te betalen. In het contract staat hoeveel je per maand betaald, en het enige wat daar nog bij komt zijn de kosten voor de brandstof. Je weet dus bijna precies hoeveel je per maand kwijt bent en zult niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

 

Shortlease

De naam verklapt al voor een groot deel wat deze vorm van leasen inhoudt. Het voordeel van een shortlease is dat je maar korte tijd aan een contract vast zit. Ideaal dus wanneer je (voor je werk bijvoorbeeld) veel in het buitenland bent en de auto dus niet het hele jaar door gebruikt. De contractduur is meestal minimaal een maand en maximaal twee jaar.

 

Occasion lease

Dit is een vorm van zakelijk of private leasen: het kan allebei. Het is een goede optie voor mensen die niet per se het allernieuwste model auto willen rijden. Occasion lease houdt namelijk in dat je een gebruikte of tweedehands auto least. Het voordeel is dat de maandelijkse kosten vaak veel lager uitvallen dan bij andere leasevormen.