Het klinkt niet echt als de meest sexy uitgave aan je huis: gevel renovatie. Dat geld geef je veel liever uit aan een verre vakantie of aan een nieuwe kleding. Toch is het verstandig om je gevel te laten renoveren wanneer deze beschadigd is.

Gevelreiniging

Ziet je gevel er niet meer uit, maar is deze nog in een goeie staat. Dan is het misschien zonde van je geld en gevel om deze volledig te laten vervangen. Onderdeel van gevelrenovatie is ook gevelreiniging. Dit houdt in dat je gevel er weer als nieuw uitziet en een bijkomend voordeel is dat deze ook gelijk beschermd wordt voor vocht en vuil. Er zijn verschillende manieren van gevelreiniging. Deze hebben allemaal een andere prijs en het hangt van de staat van de gevel af welke methode het beste is om uit te laten voeren. Een vorm van gevelreiniging is stoomcleanen. Dit houdt in dat de gevel gereinigd wordt met water van 100 graden Celsius. De gevel wordt hierdoor weer schoon en de ondergrond raakt niet beschadigd.

Een andere manier van gevelreiniging is sandwashing. Hierbij wordt de muur gestraald met milieuvriendelijk olivinezand. Het ligt aan de staat van de gevel hoe de machine wordt afgesteld. Een groot voordeel van sandwashing is dat het milieuvriendelijk is.

Gevelrenovatie

Wanneer er scheuren zijn in de gevel of voegen die scheuren of verdwijnen dan is het belangrijk om de gevel te laten renoveren. Als je dit niet doet dan kan er vocht en vuil je huis inkomen. Daarnaast ziet je gevel er verzorgder uit als je deze laat renoveren. Wat kan er allemaal gerenoveerd worden? Allereerst kan het voegwerk vervangen worden. Het voegwerk kan op verschillende manieren verwijderd worden. Zo kan het voegwerk uitgehakt worden. Dit is de meest voorkomende manier. Een andere manier van voegrenovatie is de voegen uitslijpen.

Na het renoveren van de voegen en het reinigen van de muur is het om de muur zo lang genoeg in goede staat te houden, handig om de gevel te laten impregneren. Dit houdt in dat de muur waterbestendig en schimmelwerend wordt. Als je de gevel dus niet laat impregneren dan is de kans groot dat algen en mossen sneller op je gevel groeien.

Er zijn verschillende manieren om je gevel te reinigen of te renoveren. Het is verstandig dit niet zelf te doen, maar dit te laten doen door professionals. Een organisatie die daar bijvoorbeeld in gespecialiseerd is, is De Jong Glas en Gevel.