Ongeveer anderhalf jaar geleden was ik lekker aan het Netflixen. De serie die ik aan het kijken was heette ‘The Crown’ over de Britse Koningin Elizabeth II. Maar ook andere interessante historische personages kwamen voorbij. Denk bijvoorbeeld aan Winston Churchill. In een van de afleveringen ging het over het officiële schilderij van Churchill en ook over zijn eigen schilderkunsten. Alhoewel het voor veel mensen natuurlijk gewoon een leuke aflevering was, raakte het iets bij mij. Ik had namelijk al jaren de ambitie om zelf te schilderen alleen het kwam er nooit van. Toen ik deze aflevering zag stelde ik voor mezelf het doel om er nu echt mee te beginnen, ik was geïnspireerd. Maar toen liep ik natuurlijk tegen de volgende vraag aan, hoe en waar begin ik?

Wat voor verf?

De eerste vraag was natuurlijk welke materialen heb ik nodig. Kwasten, verf en een doek natuurlijk. Maar het is wel iets ingewikkelder dan dat. De belangrijkste vraag was met wat voor verf ik wilde gaan schilderen. Uiteindelijk koos ik voor olieverf. De reden hiervoor is dat er bij olieverf geen sterke verflucht is, de verf snel droogt en de verf is ook niet heel duur.

Wat ga ik schilderen?

De volgende vraag die ik mezelf stelde was over wat ik eigenlijk wilde gaan schilderen. Wat zou het mooist zijn? Wat het gemakkelijkst. Alhoewel ik me al snel realiseerde dat ik graag mensen wilde schilderen, aangezien ik dat toch de meest diepgaande subjecten vindt, was dit wat hoog gegrepen in het begin. De ingewikkelde contouren van mensen schilderen is lastig dus voor een absolute beginner is het beter om met simpele objecten te beginnen. Denk bijvoorbeeld aan de welbekende fruitschaal.

Cursus volgen

Je kunt natuurlijk best jezelf leren schilderen maar het gaat een stuk gemakkelijker en sneller wanneer je hulp en structuur krijgt bij het oefeningen. Ik realiseerde me dan ook snel dat een cursus ideaal zou zijn. Maar een schildercursus kan al snel best duur zijn. Daarnaast is het tijdens de pandemie ook niet zo handig om met een groep mensen in een zaal te gaan zitten. Daarom koos ik voor schilderen voor beginners online. Een online cursus voor leren schilderen die ik via Soofos vondt. Op deze manier kon ik gewoon thuis gestructureerde lessen volgen wat de vooruitgang een stuk gemakkelijker maakt.

Samen schilderen

Een creatieve hobby is hartstikke leuk maar het is nog leuker wanneer je de hobby deelt met iemand anders. Denk er bijvoorbeeld aan een goede vriend of vriendin. Ook schilderen kun je samen doen.