Bijna iedereen heeft zich bijna wel eens afgevraagd of de uitgekozen kleding wel gepast is op het werk. Voor de dames weten we inmiddels wel dat te korte rokjes en te diepe decolletés niet heel gewenst zijn op de werkvloer maar hoe zit dat eigenlijk bij mannen? Zijn er kledingitems die eigenlijk wel of juist liever niet op de werkvloer gezien worden? Dit staat allemaal in de ongeschreven regels voor kledingvoorschriften op het werk maar hoe luiden deze ongeschreven regels eigenlijk?

Sneakers of nette schoenen

Uiteraard probeer je, je een beetje te kleden naar de sfeer op de werkvloer. Bij het ene bedrijf zullen ze namelijk veel coulanter zijn dan bij het andere bedrijf. Bij een bank of accountantskantoor hoef je namelijk echt niet met je sneakers aan te komen. Nette schoenen zijn hier dan een must op je outfit. Bij een marketingbureau ligt dit bijvoorbeeld al heel anders. De sfeer is hier over het algemeen wat relaxter en ook de leeftijd ligt vaak iets lager. In dit soorten branches worden sneakers bijvoorbeeld al veel meer getolereerd. Toch moedigen we je aan om niet met te lichte sneakers op je werk aan te komen. Deze trekken namelijk toch de aandacht en dat wil je liever niet, vooral niet als je schoenen lekker vies zijn. Donkere sneakers of nette schoenen is daarom altijd een veilige keuze.

Casual of netjes

Je schoenen maken uiteraard de man maar ook wat betreft je outfit wil je het wel bij het rechte eind hebben. Kies je voor een shirt met spijkerbroek of gaat je voorkeur toch meer uit naar een overhemd met pantalon? Dit hangt uiteraard ook weer af van de branche waar je in werk. Werk je veel met klanten waar je face-to-face contact mee hebt? Dan wordt een nette outfit vaak wel op prijs gesteld. Zekere bij de grotere “deals” om het zo maar even te noemen, is een pak uiteindelijk toch wel een vereiste. Stropdassen worden hier ook zeker bij gewaardeerd. Je bent uiteindelijk toch het visitekaartje van het bedrijf. Werk je bij een bedrijf waar jullie klanten niet spreken of voornamelijk indirect? Dan zie je dan de casual outfit ook prima volstaat.

Geen sport- of joggingpakken

Een echte no-go op de werkvloer, en dit geldt voor bijna alles branches, is toch wel het sport- of joggingpak. Toch zien bedrijven steeds vaker werknemers die zich in deze outfit vertonen. In sommige gevallen begrijpelijk want zo sport- of joggingpak zit natuurlijk heerlijk maar het is geen outfit die thuishoort in de werksfeer. Deze outfit bewaar je gewoon lekker voor thuis.