Iets dat ik dit jaar ben begonnen, is een capsule wardrobe. Het hebben van een maximaal aantal items in de kledingkast, en alle voordelen die daarbij horen, spreekt mij heel erg aan. Ik heb namelijk last van twee dingen: een shopprobleem en keuzestress. Deze dingen werken zeker niet samen en een capsule wardrobe lijkt mij perfect om hiermee te helpen.

To do list en dingen om te hebben

Als allereerst is het een goed idee om te beginnen met het opruimen van de kledingkast zoals het nu is. Ik was hier toch wel een tijdje mee bezig, maar het was een erg positieve ervaring. Ik vond spullen die ik verloren of vergeten was die ik weer wil dragen en de lege kledingkast geeft mij een erg voldaan gevoel. Ik heb kleren weggegooid of gedoneerd die ik niet meer ga dragen, of niet vaak genoeg ga dragen om te rechtvaardigen dat ik ze heb. Ik heb tijdens het opruimen ook nagedacht over het aantal kledingitems dat ik van mezelf mocht hebben: 35 items (hierbij zit niet mijn ondergoed, pyjama’s, sportkleding of die heren pantoffels die ik dagelijks draag).

Daarna was het tijd om uit te zoeken welke kleren ik nog nodig had om warm het nieuwe jaar binnen te gaan. Een veel voorkomende regel is de drie-maanden-regel. Elke drie maanden kan ik kijken wat ik weer nodig heb en items vervangen. Zo ga ik comfortabel mee met de seizoenen van het jaar, terwijl ik toch het hele jaar een capsule wardrobe heb.

Mijn 35 items waren: 3 paar jeans; 2 rokjes; 2 andere soort broeken; 12 shirts en tops; 3 jurkjes; 5 truien; een joggingbroek en trui voor rondom het huis; een riem; 2 paar schoenen en kleren om bijvoorbeeld in te klussen.

Voordelen van een capsule wardrobe

Een groot voordeel is het sparen van geld en het bewuster kopen van kleren. Omdat ik nu maar één keer in de drie maanden geld uitgeef aan kleren, spaar ik veel meer geld dan ik origineel zou denken. De kleren die ik dan koop zijn een stuk milieubewuster en van betere kwaliteit. Het zijn iets duurdere spulletjes, maar ik draag het consistent voor drie maanden, als het niet meer is.

Het hebben van een bepaald aantal items helpt mij ook ’s ochtends met het kiezen van een outfit. Zoals ik al heb gezegd, ik heb een beetje last van keuzestress. Bij teveel opties kan ik niet kiezen en dit was ook zo in mijn kledingkast. Nu heb ik niet zoveel kleren meer en is het kiezen een stuk makkelijker geworden. Het bespaart mij tijd en stress in de ochtend.

Als laatst heb ik door dat ik meer zelfvertrouwen heb ik wat ik draag. Ik kies kleren die ik leuk vindt en die mij goed staan, zodat ik deze consistent kan dragen voor de komende drie maanden. Ik weet dat ik er goed uitzie en zo voelt het ook. Het hebben van een capsule wardrobe heeft dus ook geholpen bij het vinden van mijn eigen style.

Conclusie

Ik vind het een heel fijn systeem en zou andere mensen aanraden, al hebben ze dezelfde problemen als ik of niet. Ik voel me goed in de kleren die ik draag en ik weet dat het een stuk milieubewuster is dan wat ik eerst aan het doen was. Dit helpt mij ook zeker goed voelen. Het enige jammere is dat ik ook een beetje kliederig ben en dat ik wat meer wasjes moet draaien dan eerst. Dat is het volgende waar ik aan zal werken dit jaar.