Toen ik jong was, zag ik fantastische feesten op allerlei televisieprogramma’s. Daar had iedereen veel lol, was iedereen aan het dansen en werd er de rest van de aflevering over gepraat. Toen ik was ouder werd, heb ik dit niet gemerkt bij de feestjes waar ik kwam. Het was er gezellig, zeker, maar dansen werd er niet gedaan. Het idee van zelf een feestje geven is mij eigenlijk een beetje bang gaan maken, dus ik heb wat tips opgezocht erover! Nu ben ik er klaar voor om mijn eigen feest te geven!

Sfeer en gasten

Misschien wel het belangrijkste van het geven van een goed feest zijn de gasten, want zonder mensen is er geen feest. Gasten die elkaar al kennen en het goed met elkaar vinden zijn perfect. Er kan met iedereen gepraat worden en niemand hoeft zich onbeholpen te voelen. Heel goed zijn ook mensen die het met iedereen kunnen vinden. Zij mengen zich gemakkelijk in gesprekken en zorgen ervoor dat iedereen zich thuis voelt. Let erop dat niet iedereen evenveel van sociale contacten houdt. Te veel vreemden zal zorgen voor groepjes, wat niet  zo fijn is. Zoek ook alle gasten persoonlijk op bij het feestje. Dit vinden zij fijn en jij weet wie er is komen opdagen.

Geef gasten verantwoordelijkheid op een feestje. Dan voelen ze echt dat ze erbij horen. Dit kan bijvoorbeeld door het mee brengen van eten en drinken voor het feest of het rondbrengen van hapjes op het feest zelf.

Zoek muziek uit die de gasten leuk vinden en wat op het feest past. Bij een dansfeest is andere muziek toepasselijk dan op een groepsetentje. Kies muziek uit die mensen kennen en waar zij van kunnen genieten.

Locatie en datum

Een goede locatie is het halve werk. Vaak worden feestjes thuis gegeven, maar er zijn genoeg andere plekken beschikbaar. Zorg ervoor dat de locatie is afgestemd op het soort feest. Een dansfeest heeft natuurlijk een dansvloer nodig en daar is ruimte voor nodig. Ook is het handig als het feestje het makkelijk te bereiken is. Als er alcohol wordt geschonken, is het fijn dat mensen goed het openbaar vervoer kunnen bereiken. Als het reizen naar een feest jouw en de gast niet aanstaat, kan er ook voor gezorgd worden dat er slaapplaatsen op de locatie na het feest aanwezig zijn. Zo blijft het veilig voor iedereen.

Ook belangrijk

Heb genoeg eten en drinken, alcoholisch en non-alcoholisch, op het feestje. Houdt hierbij ook rekening met de gasten en hun diëten. Er moet voor iedereen wat te snacken zijn. Het is handig als het voedsel simpel is en het is belangrijk dat het veilig bereid is.

Een goede outfit is natuurlijk belangrijk. Een mooie jurk of goed overhemd kan de goede impressie geven. Deze hoeven niet duur te zijn, maar kunnen al een groot verschil maken. Ook voor de grote maten zijn er feestjurken perfect voor een goed feestje.

Aan het eind van het feestje is het fijn om met meerdere mensen op te ruimen. Dit is natuurlijk niet deel van het feest zelf, maar geeft wel een fijn vooruitzicht. Het is een stuk gezelliger en het gaat sneller dan alleen opruimen. Het is perfect om te doen met de mensen die blijven slapen!