Duurzaamheid is een lastig concept. Je hoort er veel over: op het nieuws, op straat en tegenwoordig zelfs van je kinderen. “Papa, wat doen wij om duurzamer te leven?” , vroeg mijn jongste onlangs nog aan me. Ik was verbijsterd. In mijn jeugd bekommerde ik me om welke speelgoedauto ik zou krijgen bij kerst. De jeugd van tegenwoordig laat dat blijkbaar koud, het milieu staat voorop. En ik moet je eerlijk zeggen, ik kan het hier niet meer mee eens zijn. 

 

Mijn vader

 

Zelf ben ik een vader van twee kinderen en beschik ik over een houtbewerkingsbedrijf in het Oosten van het land, net aan de rand van Doetinchem om precies te zijn. Ik had het bedrijf, Evertsen en zonen, overgenomen van mijn vader. Destijds was ik achttien jaar oud. Mijn vader was vroeg komen te overlijden door slechte werkomstandigheden. Voordat hij zijn eigen bedrijf begon werkte hij bij een grote houtmolen die weinig tot geen bescherming bood tegen de rondvliegende houtvezels. Hij had tijdens zijn tijd daar een grote hoeveelheid ingeademd en het is daarom dat hij in zijn laatste levensjaren besloten had om te stoppen en een eigen bedrijf te beginnen wat werkvoorschriften wel serieus nam. Hij was altijd druk bezig met de laatste innovaties op het gebied van houtbewerking toe te passen. Evertsen en zonen en innovatie gingen hand in hand. Het is dankzij mijn vader dat het bedrijf binnen vijf jaar de grootste leverancier was van houtproducten in Nederland. Toen hij kwam te overlijden nam ik het bedrijf over en maakte ik aan hem een belofte: ik zou zijn nalatenschap nooit ofte nimmer onder laten gaan.

Van hardhout naar bamboe

De belofte was mooi, maar het betekende wel dat ik dag in dag uit aan het kijken was naar manieren om te innoveren. Toen Eva, mijn jongste, me vroeg wat wij deden aan duurzaamheid zag ik dat als een teken. We moesten iets doen om te innoveren, de laatste grote ontwikkeling was alweer twee jaar geleden. Na een kort maar doeltreffend onderzoek online kwam ik erachter dat men een manier had gevonden om hardhout te vervangen door bamboe. Hart Hout was een van onze grootste verkoop producten, maar het werd gekapt van het Zuid-Amerikaanse regenwoud. De Amazone was hieronder steeds meer gaan lijden. Ik besloot mijn vaders wens door te zetten en al onze hardhout verwerking te vervangen door het veel duurzamere bamboe. De bamboe werd eveneens in Zuid-Amerika gewonnen, maar de leverancier kon mij verzekeren dat dit proces wel duurzaam verliep. De ontwikkeling bleek nuttig, het bedrijf groeide zelfs. Mijn doel nu is om het hele bedrijf milieubewust te maken.