Elk jaar wordt gamen populairder. Dit komt vooral omdat elk jaar een nieuwe generatie gamers ontstaat. Daarnaast blijven gamers altijd wel lang liefde voor het gamen behouden. Misschien wordt het minder, maar het gaat nooit helemaal weg. De ontwikkelingen in de gamewereld gaat ontzettend hard waardoor spellen steeds mooier, beter en uitgebreider worden. De graphics van moderne games is soms zo goed dat het bijna niet van een film te onderscheiden is. Een trend de laatste jaren die gameontwikkelaar doorzetten is het toegankelijk maken van crossplay. Voor sommige gamers een doorn in het oog en voor andere een boost voor hun statistieken. In dit artikel leggen we meer uit over crossplay. 

Wat is crossplay

Crossplay houdt in dat spellen gespeeld kunnen worden over meerdere platformen. Veel gamers willen het liefst hun tegenstander afmaken. Of het nou met een schietspel is of met een potje FIFA, je wilt natuurlijk gewoon winnen! Het leukste is natuurlijk als je van je vrienden kan winnen. Doordat alle spelen tegenwoordig online te spelen zijn hoefde je niet meer naar je vrienden toe om tegen ze te gamen. Wat veel gamers erg jammer vonden was dat ze niet hun vrienden op een andere console konden uitdagen. Jij hebt een Xbox je vriend een PlayStation, maar samen gamen, dat kon niet. Door crossplay is dit mogelijk geworden. 

Voordelen crossplay

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je tegen je vrienden kan spelen op een andere console of toestel. Nu mobile gaming ook steeds populairder wordt, kunnen gamers ook steeds vaker met hun smartphone de nieuwste games spelen zoals Fortnite en Call Of Duty. Door de toename in de vraag naar crossplay zijn veel games niet meer ontwikkeld voor alleen de PlayStation of alleen de PC. Hierdoor kun je games spelen die anders niet beschikbaar waren voor jou console. 

Nadelen crossplay

Naast de voordelen zitten er natuurlijk ook nadelen aan crossplay. Bij sommige games kan namelijk crossplay niet uitgezet worden. Zit je dus op je mobiel, dan heb je grote kans dat je het aflegt tegen gamers op een PlayStation of Xbox. Voor gamers op de PlayStation of Xbox wordt het weer lastiger tegen gamers op een gaming pc. Op een gaming pc kunnen gamers vele malen sneller reageren omdat deze aangepaste computers vaak een betere videokaart hebben, snellere processor en een monitor met een hogere framerate dan de gemiddelde 4K tv. Hierdoor zijn sommige gamers er niet blij mee dat crossplay niet kan worden uitgezet bij sommige games. Daarnaast worden er minder Exclusives gemaakt voor de consoles. Exclusives zijn games die exclusief voor bijvoorbeeld Xbox uitkwamen. Omdat het voor sommige games nog in de beginfase is, wordt er verwacht dat de mogelijkheid om het uit te zetten spoedig zal komen. Tot die tijd meer oefenen om ook pc gamers het nakijken te geven.