Het is een maar al te vaak gewraakt object: een vrachtwagen met oplegger. Als het gaat om groen word deze combinatie scheef aangekeken. Dat hoeft niet. Want er zijn al genoeg bedrijven die bewijzen dat groen simpelweg een kwestie van compositie is.

Aanhanger

Een van de grote innovaties op dit gebied is een extra kleine aanhanger achter de vrachtwagen. Als je kijkt naar de efficiency bespaart dit per vervoerde kilo tot wel 14% als het gaat om uitstoot. Dit komt omdat de kilo’s van de vrachtwagens verloren kilo’s zijn als het gaat om transport. Door meer ruimte toe te voegen rijd je efficiënter. Een ander voordeel is dat vrachtwagens langzamer rijden als ze zo een aanhanger hebben. Dit lijkt in de eerste instantie een nadeel, maar voor efficiency word dit gecompenseerd door de vergroting van de vrachtruimte. Deze lagere snelheid zorgt voor minder uitstoot. Al met al een interessante aanwinst

Bio-ethanol

Bio-ethanol is ook een bijzonder interessante oplossing voor groene uitdagingen. Er zijn steeds meer en meer verbeteringen die veel kunnen besparen. Sommige mengsels op de markt kunnen uitstoot al terugdringen met wel 32%. Het nadeel is echter dat een er nog geen ruime adoptie is voor vervoer tussen landen. Daar waar de vrachtwagen nog steeds de boventoon voert is het nog lastig om dit toe te passen. Maar het is een bijzonder veelbelovende ontwikkeling. Een Nederlands bedrijf bijvoorbeeld heeft nu al een werkende brandstof ontwikkeld voor schepen die 71% minder uitstoot. Als dit gedaan kan worden met schepen is het extreem interessant om te zijn wat er met vrachtwagens gaat gebeuren.

Elektrisch?

Vooralsnog is er weinig op het gebied van elektrisch wat vatbaar lijkt. Het lastige blijft toch nog steeds energie opslag, maar ook de laadtijd. Frequent lang moeten wachten past simpelweg niet in hoe we nu vrachtwagen transport vormgeven. Er zijn echter ook hier interessante ontwikkelingen, en deze komen van scooters gek genoeg. Het draait om verwisselbare energy packs. Deze cilindervormige batterijen kunnen met relatief gemak uit het voertuig gehaald worden en vervangen worden door een volle. Deze packs zijn op deze manier niet gebonden aan het laadtijd probleem. De vraag is echter wie die packs gaat vervangen. Voor een scooter heb je maar een ze een pack nodig maar hoeveel moet je hebben om een vrachtwagen überhaupt hybride te maken? Hoeveel packs moeten er in? Hoe groot moeten deze packs worden? Er is nog steeds veel werk in de winkel.