Bij Dutchfactory staat het blog altijd in het teken van iets wat aan Nederland is gerelateerd. Zo hebben we deze keer een blog voor jou geschreven waarin dieper wordt ingegaan op typisch Nederlandse klederdracht. Heb jij al een idee welke kledingstukken in dit blog terug gaan komen, of ben je er nog niet helemaal uit? Lees snel verder om erachter te komen!

Volendamse vismeisjes

We kunnen natuurlijk niet anders dan te beginnen met de oh-zo-bekende visserskleding. De witte hoedjes, lange rokken en pofmouwtjes. En niet te vergeten: klompen. De combinatie van al deze kledingstukken maken samen de meest bekende kledingdracht van de Lage Landen.

Gelukkig wordt het deze dagen bijna niet meer gedragen in het dagelijkse leven. In kleine gemeenschappen zoals Urk, Marken en andere plekken in Nederland wil het nog wel eens voorkomen dat met speciale evenementen deze klederdracht uit de kast getrokken wordt.

Zeeuwse klederdracht

Eigenlijk is er niet één vaste Zeeuwse klederdracht te onderscheiden. Het verschilt namelijk per eiland. De meest bekende is echter de Zuid Bevelandse klederdracht. Het meest opvallende aan deze klederdracht zijn de oorijzers.

Deze oorijzers worden ook wel stikken of stukken genoemd. Er zijn traditioneel gezien drie verschillende manieren waarop je de stukken kunt dragen. Gehuwde vrouwen mogen enkel links een oorijzer dragen, ongehuwde meisjes doen dit rechts. Wanneer een vrouw haar eigen kind heeft mag aan beide kanten een oorijzer worden gedragen.

Walcherse klederdracht

Dan heb je ook nog de Walcherse klederdracht. Walcheren is een eiland dat in Zeeland licht, en de kleding die hier traditioneel gedragen werd verschilt sterk van de andere Zeeuwse eilanden. Het typische jak met beuk is iets wat je enkel en alleen hier op dit eiland terugvind. Ook de mutsen zijn anders dan die je in de rest van Nederland ziet. Je noemt deze een ‘blis’. Over de blis wordt nog een andere muts gedragen zodat het één geheeld vormt.

Moderne klederdracht: trainingspakken

Na het lezen over deze typisch Nederlandse klederdracht ben je misschien wel toe aan lezen over iets wat je in ons moderne straatbeeld ziet. Dat zijn trainingspakken van sportmerken als Nike en Adidas, maar ook andere merken zoals Gucci of zelfs voetbalclubs.

Om een beetje een beeld te krijgen bij de mogelijkheden en styling combinaties, volgt hier een inspiratiebeeld: je draagt een Nike Tech broek heren met daarbij een passend vest. Als je het goed doet draag je onder dat vest een Balenciaga shirt heren, anders is het ook goed om een ander merk te dragen. het is echter wel belangrijk dat je een petje draagt om de outfit compleet te maken.

Zo, nu weet jij alles over de hedendaagse en ouderwetse klederdracht van Nederland. Welke vind jij het leukste?