De meesten van ons zijn student geweest, zijn op dit moment student, of hebben in hun leven wel een keer met een student te maken gehad. We weten dus waarschijnlijk allemaal wat een scriptie is. Nog even een snelle opfrisser: een scriptie is een onderzoekend eindwerkstuk wat een student maakt om te laten zien dat hij/zij/hen klaar is om af te studeren. Nu is dit een belangrijk iets, en wil je je scriptie uiteraard in de tweede fase goed nakijken. Dus, hieronder alle info die je nodig hebt voor je scriptie laten nakijken.

Al die vragen

Vraag je allereerst af of je je checklist goed hebt afgewerkt. Heb je alle vragen beantwoord die je van tevoren hebt gesteld? Er is niets zo jammer als een werkstuk dat allerlei vragen oproept, maar er vervolgens maar een handjevol van beantwoord. Ook heb je in je scriptie als het goed is een hoofdvraag en een aantal deelvragen opgesteld, waarvan het zeker van groot belang is dat je ze beantwoord hebt (dat is tenslotte het doel van een scriptie). Ga ook even na bij het nakijken of je volgorde logisch is en het verhaal dat je hebt gemaakt lekker loopt.

De toepassing

Ook is het goed om na te denken bij het scriptie laten nakijken of je een scriptie hebt gemaakt waar een bedrijf of andere instantie waar je misschien je loopbaan wilt starten (of vervolgen) iets aan heeft, en wat dat dan is. Als je voor je scriptie bijvoorbeeld een nieuw prototype van een elektrisch apparaat hebt gemaakt, hebben verschillende elektronicabedrijven baat bij jouw stuk. Voor elke scriptie is wel zo’n toepassing te bedenken. Dit hoeft niet persé in je stuk voor te komen, maar denk hier zeker even over na (ook voor een eventuele presentatie van je werk).

Praktisch

Bij het scriptie laten nakijken is het ook sowieso handig om even een praktische blik op je werk te werpen. Klopt je taalgebruik helemaal, en zitten er geen spellingsfouten meer in je tekst? Gooi als het moet drie keer de spellingscheck er overheen, maar zorg dat je geen punten aftrek krijgt door een spellingsfout die je had kunnen voorkomen.

Dit zijn slechts enkele tips voor het scriptie laten nakijken, maar volg ze en je scriptie wordt met elke stap sowieso een klein beetje beter. Laat hem vooral ook nog een keer nakijken door mensen om je heen, en eventueel leraren of andere mensen uit het veld die je wel willen helpen, en dan komt het helemaal goed. Succes!