Het kiezen van een opleiding of een beroep is heel lastig. Er zijn zoveel mogelijkheden, dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Vaak wordt er aangeraden om een persoonlijkheidstest te maken en dit is zeker geen verkeerd idee. Aan de hand van je kwaliteiten en vaardigheden kun je een goede inschatting maken van welk beroep bij je past. In deze blog deel ik een aantal mogelijke beroepen voor drie verschillende soorten mensen. 

De analytische denker

Komt er uit een persoonlijkheidstest dat jij een groot analytisch vermogen hebt? Hier kun je erg blij mee zijn, want bij veel beroepen wordt deze skill erg gewaardeerd. Een analytisch vermogen houdt in dat je goed bent in het ontleden van een probleem en goed de hoofd- en bijzaken van elkaar kunt scheiden. Deze vaardigheid komt bijvoorbeeld goed van pas bij praktische beroepen als een web developer of engineer. Een manager is weer een hele andere functie, maar ook hier is een analytisch vermogen erg belangrijk. Je moet problemen in het bedrijf goed kunnen analyseren en hierop in kunnen spelen. Zoals je ziet kun je met een analytisch vermogen bij veel verschillende soorten banen belanden. 

De handige Harry

Ben jij iemand die heel handig is, bijvoorbeeld in het in elkaar zetten van dingen en klussen? Dan zijn er ook genoeg banen te vinden waar ze jou graag zouden willen hebben. Kijk maar eens op het internet naar technische vacatures en je zult zien dat er meer dan genoeg vraag is. Bij deze vaardigheid kun je terecht bij allerlei soorten beroepen, van lasser tot Assemblagemedewerker. Het leuke aan dit soort praktische beroepen, is dat je deze beroepen bijna in alle vakgebieden wel tegenkomt. Je kunt dus geheid iets vinden waarbij je je vaardigheden kunt combineren met je interesses. 

De communicatiespecialist

Als je goed bent in het overbrengen van complexe zaken door middel van taal, dan is jouw communicatievermogen erg groot. Ook met deze vaardigheid zijn er vele banen beschikbaar waarin jij deze skill toe kunt passen. Denk bijvoorbeeld aan een advocaat of minister van justitie. Een advocaat of minister van justitie moet enorm goed zijn in de Nederlandse taal en moet zijn pleidooi goed over kunnen brengen aan de rechter. Taalvaardigheid is dan ook echt een must als je rechten gaat studeren. Andere beroepen waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld journalist of presentator. Als debatteren jouw specialiteit is, zou je eens kunnen denken aan een carrière in de politiek.