Lang niet iedereen heeft zijn/haar school afgemaakt. Dat kan een enorme hoeveelheid redenen hebben, maar 1 ding betekent het in ieder geval niet: het betekent niet dat je niet aan een baan kan komen. Zolang je hard werkt, je best doet en jezelf echt laat zien, is werken zonder diploma geen enkel probleem. Hieronder een paar tips die misschien kunnen helpen met aan een fijne baan komen, ook zonder diploma!

Het papierwerk

De eerste stap in jezelf presenteren in een werkveld is het papierwerk. Allereerst natuurlijk je CV, een soort papieren versie van alles wat je al hebt bereikt voorgaande aan de baan waar je voor solliciteert. Het is belangrijk dat je je CV zo inricht dat het zowel overzichtelijk is, als ook iets zegt over wie jij bent. Word heeft bijvoorbeeld verschillende CV templates, waardoor je je CV een leuk persoonlijk tintje geeft, en het nog steeds een professioneel uiterlijk houdt. Op je CV mag je alles zetten wat ook maar enige relevantie heeft, niet alleen werkervaring. Als je bijvoorbeeld drie andere talen spreekt, een jaar met kinderen hebt gewerkt, of in het buitenland hebt gewoond, dat speelt allemaal mee in het selectieproces van een mogelijke nieuwe werkgever.
Bij het schrijven van een sollicitatiebrief is het ook belangrijk dat je een balans vindt tussen jezelf zijn en jezelf als potentiele werknemer presenteren. Het is belangrijk dat je een professionele en open houding aanneemt en ietwat formeler schrijft dan je normaalgesproken zou doen (laat je brief ook checken op spelling en grammatica!), maar laat ook zeker blijken hoe enthousiast je bent over de vacature. Enthousiasme wordt altijd gewaardeerd.

De liveshow

Dan is het moment daar: je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ook voor mensen die werken zonder diploma is dit de realiteit, want voor veel banen is een cursus van een aantal weken of maanden (en natuurlijk verdere geschiktheid voor de desbetreffende baan) alles dat nodig is. Op een sollicitatiegesprek is het opnieuw belangrijk dat je een goede balans houdt tussen professionaliteit en jezelf zijn. Probeer niet te schelden, en let op je lichaamstaal en je ademhaling (houdt beiden rustig en open). Maar opnieuw is eerlijkheid en humor (jezelf zijn, dus) heel belangrijk en ook gewenst. Een werkgever neemt (als het goed is) niet alleen een werknemer aan, maar ook een persoon.

Werken zonder diploma is dus zeker mogelijk. Probeer in alles wat je doet een balans te vinden tussen professionaliteit en je leuke persoonlijkheid. Jij kan dit, succes!