Het verzorgen van een (huis)dier is vaak een stuk meer werk dan mensen verwachten. Als je niet al ervaring hebt met het dier dat je wilt gaan verzorgen dan kan je al snel iets over het hoofd zien. Dit is bij katten en honden het geval, maar zeker bij een groter en veeleisender dier als een paard! Het houden van een paard kan een fijne ervaring zijn, maar je gaat wel de verantwoordelijkheid aan om voor het paard te zorgen. Aandacht en liefde is belangrijk, dus vandaar dat het borstelen en berijden van een paard bevorderlijk kan zijn. Hiernaast heeft het paard ook andere behoeftes en benodigdheden, en ook hier ben jij verantwoordelijk voor. Daarom hier een aantal algemene dingen waar je rekening mee moet houden.

Een paard is erg duur

Niet alleen is een paard vaak duur als aankoop, ook de vaste lasten zijn niet mals. Niet alleen verbruikt een paard veel voer, zoals paardenvoer muesli, ook de ruimte, medische zorg en ander "onderhoud" kost erg veel geld. Als je op een boerderij woont met genoeg ruimte is dat natuurlijk mooi meegenomen, maar als er een stal op de manege gehuurd moet worden kan dat behoorlijk aantikken.

Eten en drinken

Paarden zijn in vergelijking met een hond of een kat gigantisch. Het is dan ook niet zo gek dat een paard veel meer eten en drinken verbruikt. Het is dan ook belangrijk dat het paard continu genoeg te eten en te drinken heeft. Een paard eet eigenlijk de hele dag door, met name omdat ze een kleine maag hebben. Zorg dus voor genoeg te grazen gedurende de hele dag. Zeker met alle benodigde supplementen zoals muesli paard kan het vrij prijzig uitpakken.

Medische zorg

Gelukkig kan je in Nederland jouw paard verzekeren, want medische behandelingen en ingrepen zijn haast niet te betalen. Sowieso moet het paard elk jaar of vaker enkele vaccinaties krijgen. Ook is het belangrijk voor een paard dat het gebit goed onderhouden wordt, dus ook hier zal een dierenarts tijd aan moeten besteden. Ook parasieten komen erg vaak voor bij paarden zonder de juiste medische aandacht. Een behandeling om parasitaire infecties te voorkomen is eigenlijk niet aan te ontkomen. 

Onderdak

Paarden hebben toegang tot droog, veilig en comfortabel onderdak nodig. De kou in de winter, zeker in combinatie met harde regenbuien zijn niet alleen oncomfortabel voor het paard maar ook nog eens gevaarlijk. Zomaar een dakje boven het hoofd is dus niet goed genoeg. Een echte stal is toch wel het minste wat je voor deze prachtige beesten kan doen.

Het is altijd verstandig om contact met een specialist op te nemen als je vragen hebt over een paard, en vooral als jij je afvraagt of jij jouw paard wel de juiste zorg biedt!