Bedrijfsafval is niet direct het eerste waar je aan denkt wanneer je jouw eigen bedrijf start. Maandenlang heb je je waarschijnlijk bezig gehouden met doelstellingen, marketingstrategieën, processen operationaliseren, noem zo maar op. Vergeet alleen niet dat bij de bedrijfsvoering ook een plan hoort met betrekking tot bedrijfsafval. Je kunt dit afval immers niet laten staan. Wat je allemaal kunt regelen met betrekking tot bedrijfsafval lees je in deze blog.
Het inzamelen van bedrijfsafval
Een bedrijf is zelf verantwoordelijk voor het gescheiden inzamelen van de verschillende afvalstromen binnen het bedrijf. Sterker nog, bedrijven zijn dit wettelijk verplicht te doen. En dat is maar goed ook. In Nederland wordt een volledig circulaire economie nagestreefd. Dit is een economie waarin geen afval meer aanwezig is, maar waar afvalstromen juist worden gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Dit is natuurlijk goed voor het milieu. Minder fossiele brandstoffen zullen nodig zijn om te produceren, waardoor bomen kunnen blijven staan bijvoorbeeld minder aardgas nodig is.
De afvalstromen
Zoals benoemd ben je als ondernemer verplicht de afvalstromen gescheiden in te zamelen. Maar welke afvalstromen zijn er nu precies? De drie meest bekende stromen zijn restafval, papier en glas. Bij restafval gooi je simpelweg al het afval dat niet recyclebaar is en dus niet verder gescheiden kan worden. Producten als verpakkingen, drukwerk, enveloppen, kranten en tijdschriften gooi je natuurlijk in de papierbak weg. Flessen, potten, glazen en glasscherven horen vanzelfsprekend in de glasbak. Naast deze stromen kennen we swill, PMD en vertrouwelijke papieren. Swill bestaat uit organisch materiaal, zoals keukenafval en etensresten. PMD staat voor Plastic, Metalen en Drankenkartons. Vertrouwelijke papieren dienen op hun beurt weer om beschermde en veilige wijze vernietigd te worden.
De juiste afvalbak
Als je hebt vastgesteld in welke mate de afvalstromen binnen jouw bedrijf voorkomen, kun je de juiste afvalcontainer kiezen. Je kunt een afvalcontainer huren in wel vijf verschillende maten die variëren van 240 liter tot 1700 liter. Ook kun je een big bag huren. Dit is een zak die gebruikt kan worden voor kleine klussen of op locaties waar geen ruimte beschikbaar is voor een bouwcontainer. Big bags zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, voor verschillende soorten afval, zoals bouw- en sloopafval, schoon puin, grofvuil en asbest. Zodra de big bag vol zit kun je deze laten ophalen door het afvalbedrijf, zij zorgen ervoor dat het afval wordt verwerkt en zoveel mogelijk gerecycled. De prijs wordt van tevoren vastgesteld door het afvalbedrijf aan de hand van de kosten van het afleveren en ophalen van de container of big bags.