Goede voornemens hoef je niet alleen met oud en nieuw te hebben. Het kan namelijk nooit kwaad om op een willekeurig moment in het jaar eens te reflecteren op je leven. Vind je bijvoorbeeld dat je verantwoordelijk genoeg met de aarde en het milieu omgaat? Of denk je dat je nog wel wat meer kunt doen om duurzamer te leven en te werken? Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp in het Nederlandse ondernemerslandschap. Steeds meer ondernemers stappen bijvoorbeeld over op een groene vorm van zakelijke energie en kiezen voor andere stappen om hun bedrijf te vergroenen. Wat jij als ondernemer kunt doen om een steentje bij te dragen aan een beter milieu lees je in dit artikel.

Stap over op groene energie voor je bedrijf

Een van de meest eenvoudige dingen die je kunt doen voor een groenere wereld is de overstap maken naar een groene energieleverancier. In de huidige samenleving is de keuze voor een verantwoord energiebedrijf niet eens zo gek. Dat komt omdat groene stroom alsmaar toegankelijker wordt voor een groter publiek. Groene energie voor je bedrijf is namelijk allang niet meer zo duur als het ooit was. Waar je eerder de hoofdprijs betaalde voor verantwoorde energie zijn er vandaag de dag genoeg energiebedrijven die dergelijke stroom leveren om zo de prijzen lager te kunnen maken. Het is aan te raden om als ondernemer altijd voor het energiecontract te gaan met het meest scherpe tarief. Op die manier ben je niet alleen goed bezig voor het milieu maar ook voor je zakelijke portemonnee. Door aan de slag te gaan met mkb energie vergelijken weet je binnen no time welke energiedeal het beste bij jouw jaarlijkse energieverbruik past.

Nog groener: begin zelf met energie opwekken

Natuurlijk kun je ook nog net een stapje verder gaan wanneer het gaat om groene energie. Je kunt deze vorm van stroom namelijk ook gewoon zelf opwekken! Dat is een van de grootste voordelen van duurzame energie; grijze stroom kun je immers niet zelf produceren. Ook hierbij geldt: de prijs van zakelijke zonnepanelen ligt niet meer zo hoog als enkele jaren geleden. Daarnaast kun je als ondernemer ook nog eens gebruik maken van diverse voordelen, zoals het aanvragen van subsidies en het aftrekken van de kosten van zonnepanelen voor je bedrijf. Het grootste voordeel van zonnepanelen is dat je niet meer afhankelijk bent van wat er gebeurt op de energiemarkt. Wanneer de prijzen van energie daar ineens heel erg stijgen, merk jij daar vrij weinig van. Je maakt immers gebruik van je eigen opgewekte groene stroom! Het is zeker aan te raden om je beter in te lezen over zakelijke zonnepanelen en het aanschaffen ervan; mocht je interesse hebben om er op een dag eens voor te gaan.

Kies voor tweedehands kantoormeubelen en refurbished apparatuur

Hoewel energie een belangrijk punt is binnen duurzaamheid zijn er nog veel meer stappen die je kunt zetten om groener te ondernemen. Wat dacht je ervan om eens te kijken naar het kantoorpand zelf? Check bijvoorbeeld hoe goed de isolatie van het bedrijfspand is: kan er warmte ontsnappen en zo ja, waar? Zorg voor goede isolatie in de vloeren, de muren en het dak zodat je optimaal kunt genieten van warmte zonder daar heel veel voor te hoeven stoken. Tot slot is het aan te raden om je kantoormeubels en apparatuur eens onder de loep te nemen. Wanneer je nieuwe laptops, tablets of smartphones nodig hebt voor je bedrijf is het aan te raden om eens te kijken naar de voordelen van refurbished apparatuur. Refurbished apparaten, zoals smartphones, zijn tweedehands maar bieden gegarandeerde werking en kwaliteit. Je betaalt er minder geld voor dan voor een nieuw apparaat én je zorgt ervoor dat er minder vraag is naar nieuwe apparaten. Kijk ook direct even naar de kantoormeubels; heb je een nieuwe kast nodig? Ga dan op zoek naar een tweedehands kast in plaats van naar een nieuwe. Dat is wederom prettig voor het milieu en voor je bankrekening.