Hier kun je noppenfolie ook voor gebruiken

Hier kun je noppenfolie ook voor gebruiken

Onder het mom van duurzaam ondernemen en recyclen gaan we het vandaag eens hebben over noppenfolie, of ook wel bekend als bubbeltjesplastic. Dit folie of plastic wordt bij veel bedrijven bijvoorbeeld gebruikt als verpakkingsmateriaal. Producten worden in het folie verpakt en daarna in de doos gedaan waarna de doos klaar is voor verzending. Het folie voorkomt dat het product eventuele schade oploopt tijdens de reis naar zijn eindbestemming. In sommige gevallen komen zowel het product als het plastic weer terug en dan? Wat doen jullie dan met het bubbeltjesplastic? In dit blog een aantal ideeën voor het hergebruiken van dit plastic.

Geef het aan basisscholen

Wist je dat basisscholen gek zijn op verpakkingsmateriaal. Het perfect om mee te knutselen en vaak ook nog eens goedkoop. Meestal doen scholen een beroepen op ouders om bijvoorbeeld eierdozen, wc-rolletjes en andere materiaal mee te nemen wat anders in de prullenbak eindigt. Maar waarom zou dit ook geen goed idee zijn voor bedrijven? Als een bedrijf het noppenfolie zelf niet meer kan gebruiken eindigt het vaak bij het afval. Zonde eigenlijk want zo blijkt maar weer dat je er andere een groot plezier mee kan doen. Neem eens contact op met een basisschool bij jullie in de buurt en ik weet zeker dat ze heel blij zullen zijn met je aanbod.

Gebruik het als isolatiemateriaal

Noppenfolie is niet alleen een ontzettend fijn verpakkingsmateriaal maar ook nog eens een ontzettend goed isolatiemateriaal. Het is uiteraard al bekend dat lucht goed is in isoleren. Zo raadt men bijvoorbeeld aan om in de winter laagjes kleding over elkaar te dragen. Waarom? Om de laagjes lucht die tussen de kleding zitten je warmte extra goed vast houden. Hebben jullie een grote ruimte zoals bijvoorbeeld een loods en is deze moeilijk warm te krijgen of te houden in de winter? Probeer dan eens noppenfolie tegen bijvoorbeeld de ramen en je zal merken dat het al een stuk scheelt.

Het helpt tegen stress

Waarschijnlijk deed je het vroeger al en wie weet nog steeds. Het kapot drukken van de belletjes van het bubbeltjesplastic is een ontzettend rustgevend gevoel en zorgt voor een rustgevend geluid. Vooral voor mensen met stress is dit een ideale manier om even te ontstressen. Dus hebben jullie iemand op het werk die een ont stress momentje wel even kan gebruiken? Geef ze gerust een stuk bubbeltjesplastic.

Gebruik je noppenfolie nog ergens anders voor? Laat het ons dan weten in een comment.

Winkelen

Winkelen

De winkelstraten in de grote steden laten de laatste jaren een steeds stiller beeld zien. Voorheen kon je met name in de weekenden “over de hoofden lopen” maar dat is nu wel anders. Grote winkelketens verdwijnen en de vrijgekomen panden blijven steeds vaker leeg staan. Ook in de dorpen verdwijnen steeds meer fysieke winkels. Kleine ondernemers stoppen omdat ze met pensioen gaan maar geen opvolger hebben. Het gebrek aan opvolgers laat zien hoe weinig toekomst jonge ondernemers zien in de detailhandel. Het is een stuk moeilijker geworden om geld te verdienen met een winkel. De opkomst van online winkelen heeft ervoor gezorgd dat het makkelijker voor de klant is om te vergelijken. Dat heeft de prijzen gedrukt. Daarbij komt dat webshops een deel van de omzet wegkapen. De tijd dat hele gezinnen, of moeder en dochter gezellig gingen winkelen lijkt lang geleden. Ook het aanbod van winkels verandert. Met name de traditionele Nederlandse winkels en ketens verdwijnen.

Online winkelen

Een van de oorzaken van de verdwijnende winkels is de explosieve opkomst van het online winkelen. Online shoppen is een van de grootste groeiende markten op dit moment. Steeds meer consumenten zien het gemak in online shoppen, omdat zij de ruimte krijgen om 24 uur per dag, zeven dagen per week aankopen te doen. Dit is een belangrijke reden voor het feit dat steeds meer consumenten online shoppen verkiezen boven fysieke winkels. De voorspelling is dat het percentage online shoppers de komende jaren nog verder zal stijgen. Online shoppen zal zich de komende jaren steeds meer gaan uitbreiden en ook een steeds groter deel van het leven van de consument overnemen. Daarnaast is de groei binnen het online shoppen dermate explosief, dat niet verwacht kan worden dat dit de komende jaren sterk zal afnemen. Er wordt veelal gewinkeld bij Nederlandse webshop maar de groei van de Chinese webshopreuzen is ook niet meer te stuiten.

Gemak en verzenden

Met name het gemak doet veel mensen besluiten online te winkelen. Geen parkeerkosten, niet in de rij staan zijn een paar voordelen van het online winkelen. Veel online aanbieders bieden ook al verzending zonder kosten aan. Zelfs een groot pakket versturen kan soms al zonder kosten. Als je het vervelend vindt om je pakketten thuis bezorgd te krijgen is daar ook een oplossing voor. Het afhalen bij een speciaal afhaalpunt of kluis behoort ook tot de mogelijkheden. Het “nieuwe” winkelen lijkt definitief zijn intrede gedaan te hebben in ons land.

Een dagje Utrecht

Een dagje Utrecht

Middenin Nederland ligt het prachtige stadje Utrecht. Hier is super veel leuks te doen en het is zeker aan te raden om er een keer een dag (of misschien zelfs een paar dagen) door te brengen en alle pracht en praal die de stad te bieden heeft, te zien.

Musea

Er zijn veel vele soorten musea in Utrecht. Zo heeft de stad bijvoorbeeld het Spoorwegmuseum. De ontwikkelingen van de spoorweg is er als een tijdlijn te zien, waarbij een aantal werelden op een pretparkattractie lijken. Het is dus zeker een museum om kinderen mee naar toe te nemen.

Als je religieuze kunst wilt zien, moet je zeker langs het Museum Catharijneconvent gaan. Er is veel kunst uit allerlei jaren, zowel schilderijen, als manuscripten als videokunst. Het is een uniek museum door de hoeveelheden protestantse en katholieke kunst.

Het Centraal Museum heeft iets meer algemene kunst. Het heeft een uitgebreide collectie aan historische en moderne kunst, van het pronkpoppenhuis tot ontwerpen van Viktor & Rolf. Het, en nog veel meer, is allemaal te vinden

Gebouwen

Utrecht is een eeuwenoude stad. De basis van de stad werd al rond 50 na Christus rondom het Domplein gelegd. Het is dus alleen maar logisch dat er ook veel oude gebouwen in de stad te vinden zijn. Een prachtig slot dat bezocht kan worden, is Slot Zeist. Het geeft een echt kijkje in de Gouden Eeuw en hoe mensen toen leefden. Wil je toch iets groter, dan kan je naar Kasteel Duurstede gaan. Het is gebouwd in de middeleeuwen en zo ziet het er ook nog steeds uit. Meerdere films zijn er gefilmd, wat zeker interessant is om een keertje te bekijken.

Als het oude je niets aanspreekt, kan je wel naar het Rietveld Huis gaan. Ontworpen door Gerrit Rietveld en bewoond door Truus Schröder, waar zij 60 jaar heeft gewoond. Het is een heel interessant huis, met allerlei snufjes en slimme oplossingen voor alledaagse bezigheden. Het huis is helemaal gebouwd in de stijl van De Stijl, met rechte lijnen en primaire kleuren. Het is een huis zoals nog nooit gezien, en dat is precies waarom je het gezien moet hebben.

Als het hele concept van gebouwen bezoek je niet zo leuk lijkt, kun je ook alleen naar de Domtoren gaan. De iconische toren is eeuwenoud en 112 meter hoog, waardoor het al vanuit de verste uithoek van Utrecht te zien is. Het is zeker een prachtig gebouw

In de buitenlucht

Als het lekker weer is buiten, is een fietstocht natuurlijk heerlijk. Voor iedereen die niet wilt huren, zijn er ook genoeg tweedehands fietsen in Utrecht te vinden. Gewoon een rondje fietsen kan heerlijk zijn, maar het kan ook langs de Utrechtse Heuvelrug. Na de Veluwe is dit het grootste bosgebied van Nederland. Het geeft dus een heel mooi uitzicht.

Utrecht heeft ook een grote hoeveelheid markten door de stad heen. Er zijn allemaal verschillende thema’s te vinden en vrijwel dagelijks zijn er leuke markten te vinden. Zeker een leuke additie aan een dagje Utrecht.

Een omgetoverd huis

Een omgetoverd huis

Ik woon al lang in hetzelfde huis. De plek vind ik erg fijn, maar het huis zelf begin ik verveeld mee te raken. Het begint ook tekenen te vertonen dat erin is geleefd en dat vind ik persoonlijk niet fijn. Dus toen ik iets meer geld tot mijn beschikking kreeg, besloot ik om dat te besteden aan mijn huis.

De vloer

Het begon allemaal bij een nieuwe vloer. De vloer die ik had was erg oud. Het lag er toen de vorige bewoners er woonden en volgens mij nog een set bewoners daarvoor. Het was vrij vies, maar ik kon het niet schoon krijgen, hoe hard ik het ook probeerde. Dus ik besloot een nieuwe aan te schaffen. Het was zeker een investering, maar ik besloot uiteindelijk voor een visgraat vloer te gaan. Het is een klassieke vloer en geeft mij iets meer dan een normale houten vloer. Mijn vloer heb ik van laminaatenparket.nl afgehaald en ik ben erg blij dat ik dat heb gedaan. Het huis zag er al meteen een stuk schoner en nieuwer uit. Ik had meteen zin om door te gaan met mijn house- flip.

De muren

Ook mijn muren hebben veel doorstaan door de jaren heen. Van feestjes, tot het verschuiven van meubelen, tot mijn onhandigheid. Ze hadden een nieuw kleurtje nodig, dus dat heb ik gedaan. Alle muren waren al wit, maar ik ben er nog een keertje overheen gegaan. Gelukkig had ik hiervoor nog veel verf over, waardoor dit gedeelte een minder grote kostenpost werd dan mijn vloer. Eén muur heb ik donkergrijs gemaakt en de contrasten staan super bij elkaar.

De meubels

Veel geld had ik niet meer voor het kopen van een gehele nieuwe set meubels. Gelukkig waren mijn meubels nog goed. Ik ben wel langs Ikea gegaan en heb een nieuwe bijzettafel gekocht. De oude was al een tijdje stuk en het was het perfecte moment om die eindelijk te vervangen. Op het internet heb ik informatie en filmpjes opgezocht over het maken van stukken meubels. De poten van mijn bank waren er namelijk slecht aan toe, om een voorbeeld te noemen. De kleur was eraf en er zaten verschillende gaten en deuken in. Door middel van de video’s heb ik dit opgelost zonder allerlei nieuwe meubels te kopen.

Decoratie

Als laatste vond ik het tijd om aan mijn decoratie te werken. Veel spulletjes had ik niet aan versiering, dus ik heb hier een paar dingen voor bij gekocht. Verschillende schilderijtjes, een beetje prullaria en een paar leuke plantjes. Het laat mijn huis er een stuk gezelliger en voller uitzien.

Al in al was het zeker veel werk en iets duurder dan verwacht, maar ik voel me weer thuis in mijn eigen huis. En dat is het zeker waard!

Hoe geef je een goed feestje?

Hoe geef je een goed feestje?

Toen ik jong was, zag ik fantastische feesten op allerlei televisieprogramma’s. Daar had iedereen veel lol, was iedereen aan het dansen en werd er de rest van de aflevering over gepraat. Toen ik was ouder werd, heb ik dit niet gemerkt bij de feestjes waar ik kwam. Het was er gezellig, zeker, maar dansen werd er niet gedaan. Het idee van zelf een feestje geven is mij eigenlijk een beetje bang gaan maken, dus ik heb wat tips opgezocht erover! Nu ben ik er klaar voor om mijn eigen feest te geven!

Sfeer en gasten

Misschien wel het belangrijkste van het geven van een goed feest zijn de gasten, want zonder mensen is er geen feest. Gasten die elkaar al kennen en het goed met elkaar vinden zijn perfect. Er kan met iedereen gepraat worden en niemand hoeft zich onbeholpen te voelen. Heel goed zijn ook mensen die het met iedereen kunnen vinden. Zij mengen zich gemakkelijk in gesprekken en zorgen ervoor dat iedereen zich thuis voelt. Let erop dat niet iedereen evenveel van sociale contacten houdt. Te veel vreemden zal zorgen voor groepjes, wat niet  zo fijn is. Zoek ook alle gasten persoonlijk op bij het feestje. Dit vinden zij fijn en jij weet wie er is komen opdagen.

Geef gasten verantwoordelijkheid op een feestje. Dan voelen ze echt dat ze erbij horen. Dit kan bijvoorbeeld door het mee brengen van eten en drinken voor het feest of het rondbrengen van hapjes op het feest zelf.

Zoek muziek uit die de gasten leuk vinden en wat op het feest past. Bij een dansfeest is andere muziek toepasselijk dan op een groepsetentje. Kies muziek uit die mensen kennen en waar zij van kunnen genieten.

Locatie en datum

Een goede locatie is het halve werk. Vaak worden feestjes thuis gegeven, maar er zijn genoeg andere plekken beschikbaar. Zorg ervoor dat de locatie is afgestemd op het soort feest. Een dansfeest heeft natuurlijk een dansvloer nodig en daar is ruimte voor nodig. Ook is het handig als het feestje het makkelijk te bereiken is. Als er alcohol wordt geschonken, is het fijn dat mensen goed het openbaar vervoer kunnen bereiken. Als het reizen naar een feest jouw en de gast niet aanstaat, kan er ook voor gezorgd worden dat er slaapplaatsen op de locatie na het feest aanwezig zijn. Zo blijft het veilig voor iedereen.

Ook belangrijk

Heb genoeg eten en drinken, alcoholisch en non-alcoholisch, op het feestje. Houdt hierbij ook rekening met de gasten en hun diëten. Er moet voor iedereen wat te snacken zijn. Het is handig als het voedsel simpel is en het is belangrijk dat het veilig bereid is.

Een goede outfit is natuurlijk belangrijk. Een mooie jurk of goed overhemd kan de goede impressie geven. Deze hoeven niet duur te zijn, maar kunnen al een groot verschil maken. Ook voor de grote maten zijn er feestjurken perfect voor een goed feestje.

Aan het eind van het feestje is het fijn om met meerdere mensen op te ruimen. Dit is natuurlijk niet deel van het feest zelf, maar geeft wel een fijn vooruitzicht. Het is een stuk gezelliger en het gaat sneller dan alleen opruimen. Het is perfect om te doen met de mensen die blijven slapen!

Waar is dat feestje?

Waar is dat feestje?

Iedereen houdt van een feestje. Voor de één moeten alle planeten op de juiste lijn staan en voor de ander kan het niet snel genoeg weer vrijdag of zaterdagavond zijn. Bij welke groep je ook hoort, een feestje op zijn tijd wordt door iedereen wel gewaardeerd. Maar wat nu als je liever niet tussen allemaal vreemden in de kroeg zit of als je diezelfde kroeg ieder weekend een beetje zat bent? Dan organiseer je zelf een feest. In deze blog geef ik je een paar punten om aan te denken wanneer jij voor de verandering de partyplanner bent. Lees je mee?

De gelegenheid

Allereerst is het handig om te weten waarom je een feest geeft. Is er een jubileum dat gevierd moet worden of misschien een verjaardagsfeest? Als je niet zoiets hebt maar gewoon zin hebt in een feestje, is dat ook reden genoeg. De reden is echter handig om in je hoofd te hebben omdat de invloed kan hebben op de rest van het feest. Daarnaast is het voor gasten ook handig om te weten waar ze voor komen, iets belangrijks of enkel een gezellige tijd.

Thema’s en dresscodes

Vervolgens kan je ervoor kiezen om een specifiek thema of een dresscode aan je feest te verbinden. Wanneer je na je huwelijk het feest zelf regelt, kan je ervoor kiezen om hetzelfde thema aan te houden. Of misschien heb je wel zin in een echte 70’s party. Stel je gasten dan op de hoogte zodat ze zich voor de gelegenheid kunnen kleden. Dan kan jij daarna aan de slag om de nodige decoraties te regelen. Maar je hoeft natuurlijk geen thema’s of dresscodes te regelen, bijvoorbeeld bij een ‘alledaags’ huisfeest is dit zeker geen vereiste.

Regelen maar

Vervolgens moet je als gastheer of gastvrouw aan de slag. Er moet een Play list gemaakt worden, of misschien kan je wel een DJ set huren. Daarnaast zul je de nodige drankjes en misschien wel hapjes in huis moeten halen en het huis of de plek waar je feest los zal barsten, moet in feestachtige stemmingen gebracht worden. Genoeg om te doen dus.

Een feest om nooit te vergeten

Nu zul je lang niet iedere keer thuis de boel willen organiseren maar zo nu en dan een eigen feest plannen, zorgt voor een leuke doorbreking in de uitgaan-routine van jou en je vrienden. Maar ook wanneer je het lastig vindt om tussen de vreemden op de dansvloer te springen, kan een feest thuis met bekenden een stuk vermakelijker voor je uitpakken. Het wordt een feest om nooit te vergeten.

Voor en nadelen van laminaat

Voor en nadelen van laminaat

Als je van plan bent om een huis te gaan kopen of om hem te laten bouwen moet je over van alles goed nadenken. Als je een huis laat bouwen dan kan je alles zelf bepalen qua kleur en inhoud. Als je een huis koopt moet je goed kijken wat de beste mogelijkheden zijn voor in jouw huis. Als je kiest voor een nieuw huis dan kan je als eerst gaan kijken naar de vloer. Veel mensen kiezen voor laminaat, het ziet er mooi uit en het is meestal niet al te duur. Ik ga jullie de voordelen en nadelen van laminaat uitleggen.

Voordelen

Als eerste voordeel heb ik dat het er gewoon heel mooi en chique uit kan zien. Bij bijna elke inrichting staat laminaat wel mooi en je kunt de kleur naar jouw huis aanpassen natuurlijk. Laminaat is verkrijgbaar van licht naar donker en in verschillende looks. Laminaat is daarentegen ook kleurvast. Als je voor echt hout zou kiezen dan heb je kans op verkleuringen van de zon. Er kan ook verkleuring ontstaan door waterschade dat niet meer mooi opdroogt. Als je een glas water op laminaat laat vallen kan je het er zo weer afvegen met een doekje omdat laminaat vochtbestendig is. Een ander voordeel waarom mensen vaak voor laminaat kiezen, is de gemakkelijke plaatsing en minimale werking. Moderne laminaat vloeren beschikken vaak over een gemakkelijk kliksysteem waardoor er geen lijm nodig is. Als je nou kiest voor een wat oudere vloer dan is het ook geen probleem, dan kan je met wat epoxy lijm de verschillende stukken laminaat gemakkelijk aan elkaar monteren. Bij veel bedrijven hebben ze een goede service waarbij de vloer bij je wordt bezorgd en ook nog is voor je wordt gelegd. Laminaat, een ondervloer, plinten, het leggen van de vloer en het bezorgen allemaal voor 1 mooie prijs.

Nadelen

Ook al klinkt deze vloer erg mooi en lijkt er niks meer fout te kunnen gaan, heeft ook laminaat een paar nadelen. Als je kleine kinderen hebt of bijvoorbeeld een hond of een kat dan kan dat nog wel is lastig zijn met laminaat. Laminaat is namelijk erg gehorig en vrij hard. Dit kan soms lastig zijn voor bijvoorbeeld de buren of voor jezelf natuurlijk! Met een juiste, geluidsdichte ondervloer kan dit probleem ook zo weer opgelost worden. Een ander nadeel aan laminaat zijn de krassen. In laminaat krijg je erg snel krassen en als deze er eenmaal in zitten gaan ze er lastig weer uit. Er bestaat wel een stiftje in dezelfde kleur als het laminaat om de kras mee te camoufleren. Maar helemaal verdwijnen zal het niet.

Probeer een capsule wardrobe!

Probeer een capsule wardrobe!

Iets dat ik dit jaar ben begonnen, is een capsule wardrobe. Het hebben van een maximaal aantal items in de kledingkast, en alle voordelen die daarbij horen, spreekt mij heel erg aan. Ik heb namelijk last van twee dingen: een shopprobleem en keuzestress. Deze dingen werken zeker niet samen en een capsule wardrobe lijkt mij perfect om hiermee te helpen.

To do list en dingen om te hebben

Als allereerst is het een goed idee om te beginnen met het opruimen van de kledingkast zoals het nu is. Ik was hier toch wel een tijdje mee bezig, maar het was een erg positieve ervaring. Ik vond spullen die ik verloren of vergeten was die ik weer wil dragen en de lege kledingkast geeft mij een erg voldaan gevoel. Ik heb kleren weggegooid of gedoneerd die ik niet meer ga dragen, of niet vaak genoeg ga dragen om te rechtvaardigen dat ik ze heb. Ik heb tijdens het opruimen ook nagedacht over het aantal kledingitems dat ik van mezelf mocht hebben: 35 items (hierbij zit niet mijn ondergoed, pyjama’s, sportkleding of die heren pantoffels die ik dagelijks draag).

Daarna was het tijd om uit te zoeken welke kleren ik nog nodig had om warm het nieuwe jaar binnen te gaan. Een veel voorkomende regel is de drie-maanden-regel. Elke drie maanden kan ik kijken wat ik weer nodig heb en items vervangen. Zo ga ik comfortabel mee met de seizoenen van het jaar, terwijl ik toch het hele jaar een capsule wardrobe heb.

Mijn 35 items waren: 3 paar jeans; 2 rokjes; 2 andere soort broeken; 12 shirts en tops; 3 jurkjes; 5 truien; een joggingbroek en trui voor rondom het huis; een riem; 2 paar schoenen en kleren om bijvoorbeeld in te klussen.

Voordelen van een capsule wardrobe

Een groot voordeel is het sparen van geld en het bewuster kopen van kleren. Omdat ik nu maar één keer in de drie maanden geld uitgeef aan kleren, spaar ik veel meer geld dan ik origineel zou denken. De kleren die ik dan koop zijn een stuk milieubewuster en van betere kwaliteit. Het zijn iets duurdere spulletjes, maar ik draag het consistent voor drie maanden, als het niet meer is.

Het hebben van een bepaald aantal items helpt mij ook ’s ochtends met het kiezen van een outfit. Zoals ik al heb gezegd, ik heb een beetje last van keuzestress. Bij teveel opties kan ik niet kiezen en dit was ook zo in mijn kledingkast. Nu heb ik niet zoveel kleren meer en is het kiezen een stuk makkelijker geworden. Het bespaart mij tijd en stress in de ochtend.

Als laatst heb ik door dat ik meer zelfvertrouwen heb ik wat ik draag. Ik kies kleren die ik leuk vindt en die mij goed staan, zodat ik deze consistent kan dragen voor de komende drie maanden. Ik weet dat ik er goed uitzie en zo voelt het ook. Het hebben van een capsule wardrobe heeft dus ook geholpen bij het vinden van mijn eigen style.

Conclusie

Ik vind het een heel fijn systeem en zou andere mensen aanraden, al hebben ze dezelfde problemen als ik of niet. Ik voel me goed in de kleren die ik draag en ik weet dat het een stuk milieubewuster is dan wat ik eerst aan het doen was. Dit helpt mij ook zeker goed voelen. Het enige jammere is dat ik ook een beetje kliederig ben en dat ik wat meer wasjes moet draaien dan eerst. Dat is het volgende waar ik aan zal werken dit jaar.

Mijn schooltijd

Mijn schooltijd

Mijn middelbareschooltijd was niet altijd even makkelijk. Ik vond het erg lastig om te concentreren en mij te focussen in de lessen. We hadden soms wel negen verschillende vakken op een dag. Daarna kwam ik erg moe thuis en had ik geen zin meer om veel huiswerk te maken. Omdat ik geen motivatie kon vinden om te leren voor sommige vakken, ben ik in mijn derde schooljaar blijven zitten. Ik baalde hier enorm van. Al mijn vrienden ging naar de volgende klas en ik moest het hele jaar over doen. Na een tijdje ben ik gestart met huiswerkbegeleiding te nemen. Dit heeft mij enorm geholpen om meer tijd te besteden aan schoolwerk. Hierdoor heb ik gelukkig mijn diploma behaald. Maar ik was wel even klaar met al dat leren en huiswerk. 

 

Een tussenjaar

Ik besloot om een tussenjaar te nemen. Na veel pogingen om mijn ouders te overtuigen is dit gelukkig gelukt en vonden zij dit ook goed. De eerste helft van mijn tussenjaar heb ik ongeveer zeven maanden gewerkt. Ik werkte bij een restaurant aan het einde van mijn straat. Ik begon daar om te helpen met serveren. Later mocht ik zelfs achter de bar staan en helpen in de keuken. Ik vond dit erg leuk, maar toch ook een beetje saai zonder leeftijdsgenoten. Toen er een einde kwam aan deze werkperiode had ik genoeg geld gespaard om te gaan reizen. Ik zou in mijn eentje naar midden Amerika gaan. Ik had hier enorm veel zin in en was al vroegtijdig met de voorbereidingen begonnen. 

 

Het zelfgemaakte plakboek

Na een aantal weken alleen gereisd te hebben kwam ik Tiril tegen in een hostel. Dit was een meisje uit Noorwegen. Zij was al acht weken alleen op pad. Na wat lange gesprekken kwamen we erachter dat het heel goed klikte tussen ons. We besloten om onze reis samen te vervolgen. Dit was een van de gaafste ervaringen ooit. Ook had ik er een goede vriendin bij. Eind Juni had ik mijn vliegticket terug naar Nederland geboekt. Dus moest ik weer afscheid nemen van mijn nieuwe reismaatje. Eenmaal in Nederland besloot ik om een fotoboek van onze reis te maken. Ik heb avonden lang zelf foto’s in een plakboek zitten plakken. Ik was zo trots op het eindresultaat dat ik besloot het naar haar op te sturen. Natuurlijk zorgde ik ervoor dat het plakboek ingepakt was in goed verpakkingsmateriaalvoordat ik het op de post deed. Een paar dagen later werd ik gebeld, het was Tiril. Ze was ontzettend blij om dit mooie boek te zien waar alle herinneringen van onze reis in waren geplakt. 

 

De stoel die mijn rug herstelde

De stoel die mijn rug herstelde

Ik had verschrikkelijke last van rugpijn een tijdje geleden. Ik probeerde yoga, naar de sportschool en naar de fysiotherapeut gaan, en meer wandelen door de week heen. Niets dat ik probeerde hielp tegen mijn rugpijn en ik voelde weinig verschil door al mijn probeersels. En toen kwam er een collega van het werk met iets dat mijn leven veranderde: een ergonomische bureaustoel.

Wat is een ergonomische bureaustoel?

Een ergonomische bureaustoel is een bureaustoel die aan alle kanten versteld kan worden om de werkhouding zo gezond en optimaal mogelijk te maken. Normale stoelen hebben maar één setting. Een ergonomische bureaustoel kan versteld worden aan de hoogte van de stoel en de hoogte van de armleggers, extra ondersteuning in de onderrug en gewichtsregeling waardoor het kantelen van de rugleuning makkelijker wordt. Soms hebben de stoelen ook een optie om de zitdiepte te verstellen, de breedte van de armleggers te veranderen en synchroontechniek, waarbij de zitting evenredig mee draait met de rugleuning. Bij dit laatste wordt de zithoek dus niet veranderd als er naar achteren gekanteld wordt. Het kan dus helemaal versteld worden aan het lichaam voor optimaal zitcomfort.

Voordelen

De stoel heeft talloze voordelen door de mogelijkheid om het naar elk lichaam te verstellen. Het verbetert bijvoorbeeld de zithouding, waardoor er minder rug- en nekklachten zullen ontstaan. Te lang met een verkeerd postuur zitten kan er belemmerend zijn op de verkeerde spieren. Normale stoelen zijn hier vaak niet op afgesteld, maar een ergonomische bureaustoel kan dit natuurlijk wel.

Een te hoge bureaustoel benauwt de benen, waardoor het kan voorkomen dat de doorbloeding ernaartoe verslechtert wordt. Als dit versteld kan worden zal het dus minder gebeuren. Het verhogen of verlagen van de zitplek kan ook positieve gevolgen hebben op de schouders. Een te hoog bureau zorgt voor meer spanning rondom de schouders. Hierdoor komt er weer spierpijn, wat natuurlijk niet fijn is.

Als laatst zorgt de comfortabele en goede zithouding voor meer focus en productiviteit. Zo wordt er meer gedaan en gaan de stresslevels naar beneden. Dat is altijd een positief puntje.

Een  nadeel van een ergonomische bureaustoel is wel dat deze erg duur zijn. Het kan worden gezien als investering, maar dan is het nog steeds meer dan wat veel mensen over zullen hebben voor een bureaustoel. De bureaustoelen zijn ook niet altijd even mooi, maar dat is een persoonlijke smaak.

Voor mij heeft de stoel wonderen gedaan. Ik wandel nog steeds dagelijks, maar alle andere activiteiten heb ik gelukkig kunnen laten vallen, omdat de stoel mijn rugpijn zó veel heeft verlicht. Dus als jij ook last hebt van rugpijn, kan ik een ergonomische bureaustoel zeker aanraden.

Waarom het huis schoonmaken zo lekker is

Waarom het huis schoonmaken zo lekker is

Het is altijd lekker om het nieuwe jaar fris in te gaan. Met een paar goede voornemens en een schoon huis komen we al een heel eind. Het is heerlijk om het huis één keer per jaar (of vaker als er tijd voor is) een goede schoonmaak- en opruimbeurt te geven. Alle spulletjes die niet gebruikt worden, kunnen dan worden verkocht, gedoneerd of weggegooid. Er zitten veel voordelen aan het huis wat leger maken! Het duurt maar een dag (of iets meer, dat ligt aan de hoeveelheid troepjes) en dan kunnen de voordelen geplukt worden. Hieronder staan deze voordelen allemaal op een rijtje samen met een paar tips, om je over te halen om het nieuwe jaar schoon en leeg te beginnen!

Schoon en overzichtelijk

Als allereerst zorgt een het huis opruimen natuurlijk voor een schoon en overzichtelijk huis. Een schoon huis is op zichzelf weer goed voor de gezondheid, omdat er minder stoffen zijn om in te ademen en het is in het algemeen hygiënischer. Omdat er minder troep in het huis ligt, zijn de belangrijke spullen ook makkelijker te vinden. Hier bovenop komt natuurlijk nog dat opruimen kan zorgen voor het vinden van spullen die verloren leken te zijn! Als er minder spulletjes zijn, toont bijna elke ruimte een stuk groter. Dit geeft gewoon een fijn gevoel. Als laatst brengen troepjes afleiding met zich mee. Dit kan niet altijd een probleem zijn, maar het kan makkelijk vermeden worden.

Opgeruimde plek = opgeruimde geest

Een opgeruimde plek zorgt  voor een opgeruimde geest en meer rust. Het is een vrij bekend gezegde, maar weet je ook hoe het komt? Rommel heeft een negatief effect op humeur en ons gevoel van voldaanheid. Daarom voel je je beter na een flinke schoonmaakbeurt. Een rommelige plek wordt onbewust geassocieerd met stress, waardoor de nachtrust er weer op achteruit gaat. Een leger huis kan dit dus vermijden.

Tips voor opruimen

Een paar simpele regels waar aan gehouden kan worden als weggooien moeilijk is: 1) heeft het voorwerp sentimentele waarde?; 2) wordt het voorwerp vaak gebruikt (zoals een pen)?; 3) wordt het voorwerp als decoratie neergezet (zoals een plantje)? Als het antwoord op al deze vragen ‘nee’ is, is het niet belangrijk in het leven en wordt het gezien als een rommel! Lekker weggooien dus.

Een andere tip is het huren van een puincontainer! Het maakt de grote schoonmaak van het huis lekker makkelijk. (Het is overigens ook erg handig als het hele huis geruimd moet worden.)

De laatste tip is om alles een vaste plek te geven. Zo kunnen er minder dingen kwijtgeraakt worden en hoeven er geen bijkomende duplicaten van iets gekocht te worden.

Motorrijden in Holland: droom die uitkomt

Motorrijden in Holland: droom die uitkomt

Al jaren toer ik over de Nederlandse wegen. Met veel plezier laat ik mijn auto de Limburgse Heuvels beklimmen om hem dan even aan de kant te zetten om te genieten van het uitzicht. Of ik toer over de nog altijd rustige Drentse landwegen waar ik maar weinig mensen tegenkom. De uitgestrektheid en afwisseling van deze provincie blijft me verbazen. Ik geniet net zoveel van de Veluwse bossen of va het feit dat ik voor de zoveelste keer binnen een uur heel Texel rondrijd. Nederland is nog steeds geweldig om per auto te verkennen ook al wordt het natuurlijk steeds drukker. Toch knaagde er ook wel iets aan me. In de auto mis je toch een stuk beleving, vind ik. Natuurlijk zet ik wel eens een raampje open, maar je bent toch binnen in de auto. Mijn grote wens was om op een motor mijn geliefde routes door Nederland te rijden. En op een dag besloot ik het gewoon te doen.

Lessen en motorverzekering berekenen

Dat klinkt natuurlijk makkelijker dan het is. Ik had nog nooit motor gereden. Zelfs niet bij iemand achterop. Maar ja, alles valt te leren dus ik begon met het nemen van lessen. Die lessen zijn niet om over naar huis te schrijven in het begin. Niets geen mooie landwegen of het beklimmen van heuvels. Ik werd verwacht op een grote, ongezellige parkeerplaats waar ik eindeloos rondjes reed. Maar ja, dat was ook wel nodig want zo’n motor is toch wel heel wat anders dan een auto. Het duurde wel even voor ik de kracht van dat ding leerde kennen en beheersen. Toen ik voor het eerst echt de weg op mocht, vond ik dat heel spannend. Ondertussen ging ik opzoek naar een motor voor mezelf en bedacht ik dat ik een motorverzekering nodig had. Een motorverzekering berekenen deed ik snel online en de motor, tweedehands maar even,. Had ik snel gevonden met behulp van wat vrienden. Toen ik ook mijn motorrijbewijs opzak had, kon het avontuur beginnen.

Toeren door Holland

De eerste keer reed ik gelijk naar Limburg want ik ben dol op de heuvels daar en op alle heerlijke terrasjes met prachtig uitzicht. Wat heb ik genoten van mijn tocht door dat niet zo Hollandse landschap. Het was een droom die uitkwam. Drenthe en de Veluwe volgden algauw. Onnodig te zeggen dat mijn auto nu vaker stilstaat. Ik geniet van deze droom en van dat heerlijke Hollandse landschap.